Kumrovec kot navdih

No, pa jim je v sodbo o podkupovanju v najbolj transparentnem orožarskem poslu, kot bi rekel Karel Erjavec, uspelo stlačiti še Kumrovec.

Objavljeno
10. junij 2013 11.25
Kumrovec
Boris Jež, Sobotna priloga
Boris Jež, Sobotna priloga

Pričakovati bi bilo, da ga bodo morda omenili kot lokacijo corpus delicti, saj obsojenci dobro poznajo tiste kraje.

Navsezadnje je okoli Kumrovca kar nekaj solidnih hotelov, vsi na slovenski strani, kjer bi se dalo v miru preštevati denar.

Je pa moralni teolog Ivan Štuhec vse skupaj preusmeril v drugo strugo: »Na obzorju je nova emigracija. Med mladimi, ki intelektualnega izziva ne iščejo v Kumrovcu, se že dejansko dogaja.«

Skratka, mladina nam uhaja iz te nesrečne državice, ampak ne tista, ki se navdihuje s Kumrovcem. Torej tista s Platonove akademije, Korčulanske politične šole, iz semenišč in Teološke fakultete?

Ne vem, kako je Štuhec prikolovratil do tega, vsekakor pa je odkritje, da Kumrovec še toliko let pozneje koga navdihuje.

Morda Ljuba Jasniča, nekdaj izvršnega sekretarja ZKS, ki ga je v svojem kabinetu zaposlil premier Janez Janša.

Mimogrede: politična šola ne deluje že 22 let, kaj in koga so tam »usposabljali«, pa se niti ne splača razglabljati.

Slovenija je imela vsako leto od 6 do 9 nadobudnih adutov, ki so si z letom dni veseljačenja v zagorskih krčmah prislužili šesto, torej višjo stopnjo izobrazbe. Poleg tega so prejemali plačo.

Ni slabo, kaj, a celo ta mrvica se je nekaterim zataknila: zaradi polemik o ponarejenem spričevalu poslanca Ivana Simčiča je vlada lani sklenila, da bo pregledala tudi kumrovške »certifikate«.

Ha, ha, kot da bi šlo za Kumranske zvitke, ki še zdaj vznemirjajo intelektualni svet, ker so tako rekoč pasja bombica pod Biblijo in njenimi Resnicami.

Morda je zato tudi v tem treba iskati, zakaj se Cerkev zanima za Kumrovec, če seveda odmislimo umazano podrobnost, da ima ta velik kompleks kar 260 sob, kongresno dvorano in atomsko zaklonišče. Torej ravno nekaj pravšnjega za duhovno oskrbo. In če bi bivša premierka Jadranka Kosor vztrajala, da je to reč treba vrniti Cerkvi, bi bili zdaj vsi siti in zadovoljni.

Če gre za izseljevanje naše mladine, se bo potemtakem treba najprej lotiti doktrinarnih vprašanj duhovne oskrbe.

Janša, denimo, dobro skrbi za podmladek, saj je kurz z zanimivim naslovom Nova politika končalo že 13 generacij.

Menda jih je s svojo navzočnostjo počastil sam predsednik republike in se zahvalil za podporo na volitvah.

Cerkev pa po svoje: v neki bolnišnici premorejo sobo za duhovno oskrbo, ki je tako kičasta, da nemudoma potrebuješ specialista za bruhologijo. Predvsem pa je soba ves čas prazna (a odišavljena!), kot da nihče več ne verjame v Boga.

Za hip sem pomislil, da bi bilo za duhovno oskrbo primernejših nekaj knjižnih polic, da se s krizo ne bi razpasla še nepismenost, a sem se takoj ugriznil v jezik. Nepismenost je že tu, kumrovška, lepenska ali farška, vseeno.