Dobro jutro: Mladi bi radi

Pa ni nujno, da tudi lahko.

Objavljeno
23. julij 2012 20.08
Posodobljeno
24. julij 2012 06.00
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
S tremi maturanti srednje strojne šole v Postojni sem se dogovorila za srečanje na skypu. Povedali bi mi, kako so drobovje starega belega golfa predelali, da ga zdaj poganja rabljeno jedilno olje.

Določiti smo morali še uro. Kličem prvega. Nedosegljiv. Kličem drugega. Zvoni v prazno. Kličem tretjega. Mi pravi, da nocoj ne more, ker dela. Me kliče drugi, ki tudi dela. Ga vprašam, ali lahko reče prvemu, naj me pokliče, da bova midva kar sama opravila domačo nalogo. Mi pove, da tudi prvi dela. Aha, a se potem lahko dobimo dopoldne? Mi odgovori, da niti dopoldne ne, ker dopoldne dela drugi »šiht«.

»Moji« trije fantje iz belega golfa, za katerim diši po cvrtem krompirčku, so dobri učenci, srednješolski izumitelji in garači! Morajo delati, ker ima marsikateri brezposelne starše. Pokličem znanca, njihovega mentorja. »Hej, a se tvoje kolegice in kolegi zavedajo, kakšne fante imate na šoli?« »Žal velika večina niti približno. Samo za normative jih skrbi. Direktor direktorata za energijo v Evropski uniji je fante povabil na mednarodno konferenco v Ženevo. Ni bilo denarja zanje,« je odgovoril.

Včeraj sem se srečala z izumiteljem na področju predelave odpadkov v koristne materiale, doktorjem kemije, lanskim prejemnikom Energy Global National Award. Topolova puhasta vlakna so, je odkril s sodelavci, nanomateriali, ki nekajkrat presegajo sintetična vlakna in imajo celo negativen ogljični odtis. Je topolove nanocevke odkril moj sogovornik? Pravzaprav njegova hči iz drugega letnika gimnazije. »Ata, a ne bi malo pogledal tudi ta puhek?« mu je rekla v avtomobilu pod topolom.

Oče ve: naša mladina ima krasne ideje, a vse gredo v nič. Kdaj bo te cvetoče, ustvarjalne in požrtvovalne mlade opazil še kdo razen kakega dobrega očeta in mentorja? Da bi nam razsvetlili sedanjo temo. »Šolski sistem? Politika? Ah! Samo še vi, novinarji, imate to moč,« je rekel oče.