Opoldansko vprašanje: Jovanka Broz

Teta iz ozadja ali nedolžna žrtev političnih spletk?

Objavljeno
21. oktober 2013 12.51
Delo.si
Delo.si

»Bog mi je dal čudovito življenje ob Titu... Veliko let mi je bilo lepo, še več let pa sem bila preganjana in maltretirana,« je svoje življenje strnila včeraj preminula nekdanja prva dama Jugoslavije. Za novinarske zgodbe, ki so se zadnje čase pojavljale v medijih, pa je rekla, da »nimajo zveze z resnico«.

O njenem življenju s Titom in po njem obstajajo številne teorije. Od očitkov o vohunjenju za Rusijo, do tega, da se je pripravljala, da po moževi smrti postane »Tito po Titu«. Dejstvo ostaja, da je Jovanka od Titove smrti maja 1980 živela v hišnem priporu, brez dokumentov in s številnimi izginulimi tožbami. Tudi oporoke, za katero je verjela, da jo je Tito napisal, niso nikoli našli.

Kako ocenjujete življenje in vlogo nekdanje prve dame Jugoslavije?

Verjamete njeni izjavi, da je bila »ovira predvsem za Staneta Dolanca in Nikolo Ljubičića, ki sta nameravala prevzeti vso oblast v Jugoslaviji,«?

Je bila 30 let brez potnega lista, da ne bi odšla v Švico, kjer naj bi bili na tajnem računu 2 milijardi dolarjev?

Kje bi bilo primerno večno počivališče nekdanje prve dame?

 

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju.

Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.