Dobro jutro: Pridiga kar tako

Ni preprosto, pogosto je celo nemogoče, vendar je ključno – poskušati gledati drugače.

Objavljeno
04. avgust 2014 20.45
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Ni preprosto, pogosto je celo nemogoče, vendar je ključno – poskušati gledati drugače. Nova, osvežena optika je nujna, zato da bi spet videli, kar je manj očitno ali celo nevidno, da bi znova slišali, kar je preglasil večinski hrup, in bi začutili, kar je izgubilo otipljiv naboj.

V družbah, ne le tistih, ki so vajene takšnega ali drugačnega enoumja, se dogaja, da domala vsa karavana glasno drvi naprej, in zato ne more presenečati, da v topotu in ropotu množice posameznik prezre marsikaj in se prikrajša za prenekateri uvid. V razklanih okoljih, kjer so iz prevladujoče enovitosti skočili v poenostavljeno dvoumje, prav tako ni veliko prostora za pisane dvoumnosti. Premalo je priložnosti za pestrost, manjka možnosti za drugačnost, tudi za drugost, veliko je zatekanja v znano, iskanja utehe v njem. V okolju dvopolnosti so eni preveč slepo »za« in drugi preveč gluho »proti«, vsi odtenki samosvojosti pa so premedli, da bi lahko prišli do izraza. A bi tisto vmes lahko še kako vznemirjalo ... V resnici bi moralo pritegovati, kajti ponavadi je zanimivo in pronicljivo, tudi lucidno, ne izgublja se v črno-beli logiki očitnosti, niti ne skače visoko na prvo žogo, zato pa je sposobno dvomiti. Zaveda se, da je mogoče hkrati slediti (če brez črede res ne gre) in vendarle dvomiti, dvomiti in vseeno slediti. In dvom je neredko ključen, ker sili v premislek, recimo, da res sili.

Kadar malone vsi, tako tisti na »pravi« strani kakor oni na »napačni«, trobijo v isti rog; v dva različna kajpak, potem je skrajni čas, da vsaj kdo iz množice zapiska po svoje. Ko tako rekoč vsi počez bijejo plat zvona, eni tu in drugi tam, se mora najti kdo, ki bo poskušal zadušiti zvonjenje ... In brž ko se pojavi še en bog, tuzemski seveda, je lahko čas, da se ga sklati z neba – da bi ga kdo od njegovih podrobneje pregledal.

Distanca dobro dene, že poskus distance šteje, za začetek je nujen odmik od sebe. Vedno znova kaže dati na povodec katero od lastnih fiksnih idej, kajti potem gre vse lažje, z mnogo več gibkosti naprej ...