Dobro jutro: Črno-bela pravljica

Kot že tisočkrat so vozniki bentili, ker komunalci niso bili ob pravem času na pravih krajih, ko je zapadel sneg.

Objavljeno
02. december 2017 07.00
Posodobljeno
02. december 2017 07.00
Če prva lastovka še ne prinese pomladi, tudi prva snežinka še ne prinese zime. Ko se je sredi novembra odprava belih padalcev izvidniško spustila na zemljo, je bila to samo v čipkasta ogrinjalca zakamuflirana diverzantska četa dežnih kapelj. Še preden so se snežinke zložile v puhasto odejo, se je ponesrečen poskus okupacije zelenih travnikov, še ne čisto brezlistnih brez in črnih kačastih cest zlil v obcestne jarke. Tisti, ki ne marajo zime, še posebej ne bele, so si oddahnili in vraževerno iskali ljudske modrosti, ki razlagajo, da rdečkasto-oranžne večerne zarje napovedujejo milo in zeleno zimo, isto pa potrjujejo tudi zaostale jate škorcev. Tisti črnogledi, ki nevihte, dežne in snežne, pripisujejo tajnim sovražnim silam, ki s tehnologijo in zlemi nameni režirajo vreme, so v plundrasti brozgi videli dokaz pogubne zarote, ki se ne bo dobro končala. Če ne bo snega, bo šlo vse k hudiču.

Tradicionalno razdeljeni državljani so v četrtek po dolgem času dobili razlog za to, da se postavijo vsak na svoje okope. Južno od Alp in severno od morja, pa še malo proti tistemu delu južne meje, kjer se medvedi iz naših gozdov sprehajajo v sosednjo državo, in obratno, so bile pošiljke snega obilne. Že dopoldne so veje klonile, ptiči pa so preplašeno prhutali pod strehe, kjer jih v ptičnicah čakajo semena, da prebrodijo najhujše čase. Ceste so se zlile s travniki. Kot že tisočkrat so vozniki bentili, ker komunalci niso bili ob pravem času na pravih krajih; veliko manj je bilo takšnih, ki so se razburjali, ker so bili sami ob nepravem času na nepravem kraju. Ali v nepravem vozilu. Ali ne prav spretni na drsalnici, ki ne prizanaša divjim, jeznim, hitrim, neučakanim in nerodnim. Vsi ti bi zimo ukinili. Sneg samo nad tisoč metri ali več!

Ob nešteto oknih pa so otroški obrazki nejeverno strmeli v bele kosme, ki so kot iz čarobnega klobuka neslišno in nenehno leteli z neba. In komaj čakali, da bodo lahko delali snežaka. In zvlekli sanke na breg. Dedki za njimi pa so se spominjali zim, ko je bilo snega do streh in tri dni ni bilo šole. Oni zime pač ne bi ukinili.


Dobro jutro: Črno-bela pravljica

Vsi ti bi zimo ukinili. Sneg samo nad tisoč metri ali več! Foto: Mavric Pivk/Delo