Dobro jutro: Kolonjska voda

Prvi parfum na svetu je leta 1709 skreiral Italijan, v tristo letih pa so ga nosile vse kronane glave v Evropi.

Objavljeno
20. september 2017 19.10
afp-PERFUME-FRAGONARD
Danica Petrovič
Danica Petrovič

Ko se naša kot noč črna mačka brez ene same bele dlake, ki bi kazila popolno eleganco njene lesketajoče se svile, z repom pokonci koketno sprehodi pod jutranjim pršcem sončnih žarkov, se v spomin prismuka neka druga Črna mačka. Na očetovi preprosto oblikovani steklenički dišave je nad silhueto črne mačke na veliko pisalo: Črna mačka.

Kadar je te njegove najljubše kolonjske vode zmanjkalo, je imel za rezervo stekleničko, na kateri je pisalo Pokošeno seno. Ni mi bilo jasno, zakaj nima ilustracije ta steklenička: na etiketi bi morala biti velikanska butara sena, široka kot štirje ljudje, ki si jo je oče z navadno vrvjo oprtal na hrbet in jo kot mula napol nesel, napol vlekel po strmem haloškem bregu do vrha. Najbrž oblikovalci niso poznali te stare tehnike transporta.

Ko smo otroci vstali, so bili odrasli že zdavnaj na delu. Samo naša mačka, ki nikoli ni bila črna, je od daleč opozarjala nase. Ko se je oče zjutraj, preden je tekel na delavski avtobus ob petih, krepko opljuskal s svojo Črno mačko, je še nekajkrat pobožal domačo sivo tigrasto mačko, ki je do večera tako dišala, da so miši zbežale čez tri hribe in tri doline. Zato je zmeraj mijavkala za mleko. Kdo je takrat vedel, da se prava in prva kolonjska voda imenuje Farina 1709 Eau de Cologne. Ta prvi parfum na svetu je leta 1709 skreiral – kdo drug kot Italijan. Leto prej je iz Kölna pisal bratu: odkril sem vonj, ki me spominja na pomladno jutro v Italiji, na gorske narcise in cvetove pomarančevcev tik po dežju. Ta vonj me je osvežil in okrepil moje čute in domišljijo.

Parfum, ki ga še danes prodajajo edino v trgovini v Kölnu, izdeluje že osma generacija potomcev Giovannija Farine, v tristo letih pa so ga nosile vse kronane glave v Evropi in vsi tisti umetniki, ki so »kaj dali nase«. Na velikih dvornih slovesnostih so vsi enako dišali po čudežni simfoniji citrusov, bergamotke, vijolic in kadila. Mačke, ki so jih božali, pa so ravno tako odganjale miši.