Dobro jutro: Nikar s sušilnikom

Nikar hladilnika ne poskušajte odtajati s sušilnikom za lase. Je smrtno nevarno.

Objavljeno
16. januar 2017 19.57
shutt-ciscenje hladilnika
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Zdaj je pravi čas. Gotovo ste pred meseci opazili, da je zmrzovalnik vašega hladilnika umazan, da ne rečemo svinjski. Potem ste se ukvarjali z mislijo, da bi zmrzovalnik očistili, a ste se ob tem spraševali, kaj storiti z zamrznjenimi ostanki piščančjega mesa, ki je na trgovskih policah razstavljeno v prevelikih porcijah, kaj storiti z vrečkami graha, ki niso končale kot zelenjavna priloga k rižoti, kaj storiti z doma pridelanim paradižnikom, ki je več mesecev čakal v zamrznjenem stanju, da se bo spremenil v prilogo k špagetom, kaj storiti, skratka, z vsebino hladilnika.

Če bi julija lani, ko ste opazili zadrego, vse skupaj zložili v gajbico in postavili na balkon, bi zmrznjeni obroki v nekaj minutah propadli, ker bi se takoj odtalili. Nastala bi nepotrebna gospodarska in ekološka škoda, saj bi šla pokvarjena roba na deponijo ali v najboljšem primeru v reciklažo. Zdaj pa je pravi čas. Gajbico lahko napolnite do roba, zmrznjeno blago postavite na balkon in zmrzovalnik ali zmrzovalno skrinjo, če jo premorete, ker vam gre poslovno kar dobro, počasi očistite. Najhitreje bo proces čiščenja končan, če v napravo postavite pisker s kropom in počakate, da vročina vodne pare naredi svoje. Če imate več časa, pisker s kropom ni potreben. Le sobni temperaturi morate dati na voljo dovolj časa, da stori svoje. Potem z gobico nežno popivnajte tekočino, ki se je v zadnjih mesecih izcedila iz vrečk z zmrznjeno hrano. Hladilnik vam bo hvaležen. Hrana bo ostala globoko zmrznjena, celotno gospodinjstvo pa bo imelo od mraza, ki pritiska, nepričakovano korist.

V vsakem mrazu se najde nekaj dobrega. Menda mraz pripomore k zdesetkanju zaroda, iz katerega se v poletnih mesecih izvalijo roji nadležnih žuželk.

A nikar, prosim, nikar, hladilnika ne poskušajte odtajati s sušilnikom za lase. Je smrtno nevarno.