Dobro jutro: Playfair

William Playfair, osebni Wattov asistent, od tega, da je izumil vse možne grafikone, ki jih uporabljamo še danes, ni imel koristi.

Objavljeno
12. oktober 2016 21.43
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Kako danes razumemo svet? Razumemo ga s pomočjo črt, črk, besed, podob, stavkov ... Razumemo ga s slikami in dolgimi traktati. O ljudeh, ki so si izmislili pisavo ali tisk, nekaj malega vemo. A spregovorimo o človeku, ki si je izmislil pripomoček, ki ga zdaj v časopisnem cehu imenujemo infografika.

Infografika, to so vsi tisti diagrami in krivulje, ki nepregledne količine podatkov spremenijo v razumljive slike. Pisal se je Playfair. Ne Fairplay, pač pa Playfair. Ime mu je bilo William. Škot. Sin razsvetljenske dobe.

Playfair je začel pri Jamesu Wattu, inženirju in inovatorju, ki je parni stroj pripeljal do točke, ko je ta postal uporaben. Playfair je bil v rosnih letih njegov osebni asistent. Da, osebno je bil zraven pri industrijski revoluciji.

A to ni bila edina revolucija, pri kateri je sodeloval. Leta 1787 je odpotoval v Pariz. Dve leti pozneje je bil zraven, ko so revolucionarji podirali Bastiljo. Po industrijski revoluciji je torej lastnoročno sodeloval v francoski revoluciji.

A zraven je bil v še eni revoluciji, ki se tedaj morda ni zdela tako pomembna. Podatke o uvozu in izvozu je spremenil v krivulje. Ena os grafikona je predstavljala čas, druga os višino uvoza in izvoza. Podatke o tem, koliko je Škotska uvozila in izvozila v druge dežele, je predstavil kot stolpčni grafikon. Leta 1786, dve leti pred francosko revolucijo, si je izmislil grafikone, ki nam še zdaj pomagajo razumeti svet. No, v resnici ga sicer ne razumemo. A z 230 let starim pripomočkom, ki neznosno veliko podatkov spremeni v pregledno sličico, si vsaj domišljamo, da svet razumemo. To je bila tretja revolucija, v kateri je sodeloval.

Posel s srebrom mu je propadel. Posel z obveznicami tudi. Potem se je lotil izsiljevanja. Zato je šel v zapor. Od tega, da je izumil vse možne grafikone, ki jih uporabljamo še danes, ni imel koristi. Playfair.