Dobro jutro: Preganjalec strahu

Drago Demšar. Odvetnik. Borec za svobodo tiska. Umrl je v 75. letu starosti.

Objavljeno
25. januar 2017 18.42
hočevar mag. Drago DEMŠAR
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Sedeli smo v gostilni Rio, pili pivo in se borili z napadi panike. »Vse zanikajte,« je rekel glas razuma. »Povejte, da ste mislili na neki drug zaupni papir, ne na tistega vojaškega,« je dodal. In ko je videl, da pravniški nasveti relativno dobro delujejo na razum, hkrati pa nimajo nobenega pozitivnega učinka na strah, je začel pripovedovati zgodbice. Pripovedoval je, kako se je nekoč v sedemdesetih letih znašel v zaporu. Zakaj? Zato ker je šel mimo ljudske skupščine, sedanjega parlamenta, in med strmenjem v kipce na skupščinskem portalu miličnika vprašal, zakaj imajo možje, odliti v bron, tako majhne spolne organe. Miličnik ga je začudeno gledal, mož, ki nas je poskušal sprostiti, pa je miličniku pojasnil: »Zato, ker so veliki notri.« No, to je miličniku povedal nekoliko bolj zabeljeno, čisto vseh besed menda ni treba izpisati. Zaradi obscenega vedenja je moral za dvajset dni v zapor.

»In kaj ste počeli v zaporu?« nas je zanimalo. Napadi panike so popuščali, mož, ki nam je razlagal, kako naj se vedemo pred senatom vojaškega sodišča, pa je začel pripovedovati novo zgodbo. »Pisati sem se učil.« No, učenje pisanja ni nekaj, kar bi pismen in dobro šolan človek počel tri tedne. »Učil sem se pisati z levo in desno roko hkrati,« je pojasnil. Ker je imel v zaporu mir in veliko časa, je hitro napredoval. Veščina hkratnega pisanja z levo in desno roko morda ni najkoristnejša, je pa zabavna. Še zabavnejše je pripovedovanje o veščini, pridobljeni med bivanjem v zaporu. Najzabavnejša pa je bila javna predstavitev čudaške spretnosti. »Ne verjamete?« je vprašal in v roke vzel dva svinčnika, kos papirja ter pisal. Z levo in desno hkrati.

Bil je naš pravni svetovalec, in to je počel vrhunsko. A bil je tudi preganjalec strahu. To je bilo neprecenljivo. Obrazi, ki so prišli v Rio dokaj bledi, so odhajali razposajeni, nasmejani.

Drago Demšar. Odvetnik. Borec za svobodo tiska. Umrl je v 75. letu starosti.