Dobro jutro: Vstanimo!

Prej ko slej bomo morali pozabiti na levo in desno ter skupaj »vstati« v skupnem boju za tisto, kar je ključno ...

Objavljeno
04. januar 2017 18.24
mfe-Pater KARLI
Vesna Milek
Vesna Milek
Smo vsota srečanj z drugimi, ki so nas spremenila, preoblikovala, sprožila v nas razmislek o tem, kdo smo in kam gremo.

Eno od mojih intenzivnejših srečanj v zadnjih dneh je bilo s patrom Karlom Gržanom, ki je izdal knjigo s pomenljivim naslovom Vstanimo, v suženjstvo zakleti! Namerno je izbral prvi verz Internacionale, je dejal, in izpisal nekakšno Biblijo novega, ozaveščenega človeka, ki se zaveda manipulacije globalnih korporativnih interesov in lastne zasužnjenosti v labirintu »globalnega Minotavra«. Podobno kot Stéphane Hessel v knjižici Dvignite se! tudi Gržan opozarja na našo zasužnjenost s konceptom dvojnosti, ki nam ga vsiljuje politika v službi kapitala in vsake toliko s prstom pokaže na novega krivca, novega sovražnika in nas po principu »deli in vladaj« zavede v medsebojne konflikte, obtoževanja, vojevanja.

Levo in desno roko imamo zato, da nekaj lažje ustvarimo skupaj, pravi Gržan. Delitve na naše in vaše, na tiste za in tiste proti, so umetno ustvarjene. Ali kot je rekel Stéphane Hessel v enem zadnjih intervjujev: »Morda nikdar ne zmagamo. Toda zdaj je jasno: če bomo pri sedanjem sistemu vztrajali samo še 50 let, Zemlja ne bo več vredna življenja.«

Prej ko slej bomo morali pozabiti na levo in desno ter skupaj »vstati« v skupnem boju za tisto, kar je ključno: Za čisto pitno vodo, za neokrnjena semena, za nezastrupljeno zemljo in za čim manj zastrupljeno ozračje, ki nas kljub veselemu decembru v teh dneh še posebno pritiska k tlom. Pater Gržan ne poziva k revoluciji, pravi, ampak k evoluciji vsakega posameznika. K spoštovanju preproste zapovedi: Ne stori drugemu tistega, česar si ne želiš, da bi drugi storil tebi. Ki jo lahko parafraziramo v aktivnejšo: Stori drugemu tisto, kar si želiš, da bi v podobni situaciji drugi storil tebi. Poglej sočloveka v oči, sprejmi njegovo drugačnost, nakloni mu besedo, ponudi mu roko, hrano in predvsem na sovraštvo ne odgovarjaj s sovraštvom.