Dobro jutro: Zaobljube

Prazniki so minili in pustili minus na računu, plus na tehtnici, zunaj je ledeno mrzlo, na TV-sporedu pa dolgočasni filmi.

Objavljeno
03. januar 2016 21.56
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Danes je spet vse po starem. Veseli december je za nami, pojedli smo, kar smo si skuhali, obiskali tiste, ki smo jih hoteli, skladbe o belem božiču smo spravili v arhiv in počasi bomo začeli razmišljati o poletnih počitnicah. Pa še dan se daljša in misel na pomlad je topla tudi v tem mrzlem snežnem jutru.

Danes je tudi dan, ko lahko začnemo izpolnjevati novoletne zaobljube. Če smo si jih seveda zadali. Zanimivo je, tako raziskovalci iz Los Angelesa, da je na prvem mestu novoletnih zaobljub za leto 2016 med Američani pristala – uživati življenje v polni meri. Skoraj polovica vprašanih jo je postavila na prvo mesto in šele za njo zdravo življenje, izguba odvečne teže, zaslužiti več in porabiti manj ter odplačati dolgove. Ljudje si večinoma ne zadajo več kot enega cilja, ženske so do sebe zahtevnejše, generacija milenijcev bolj naravnana na finance, uživati življenje v polni meri pa seveda pomeni opaziti drobne reči, uživati trenutke, imeti rad ljudi, izkazovati pozornost.

Po drugi strani pa so milijoni Britancev sklenili digitalne zaobljube: da se bodo manj zadrževali na socialnih omrežjih, da bodo ugasnili na desetine prijateljev s Facebooka, napisali manj lolov in se, skratka, šli digitalno detoksinacijo. Sedeminsedemdeset odstotkov Britancev januar začenja s pozitivnim razmišljanjem, čeprav vsi opozarjajo na otožnost, ki se končuje šele s prvim februarjem. Prazniki so minili in pustili minus na računu, plus na tehtnici, zunaj je ledeno mrzlo, na TV-sporedu pa dolgočasni filmi.

Skratka, prav nobenega razloga ni, da se z januarsko otožnostjo ne bi začeli boriti prav z izpolnjevanjem svojih novoletnih ciljev. Pa naj vas statistika ne ustavi: le polovica ljudi je pri tem uspešna. Tretjina obupa že v prvih sedmih do 14 dneh.