Dobrodošli v džungli: Parlamentarne kvote

Nisem vedel, da so Marijana Zlobca ugrabili ... ali kako je potekala seja o glasbenih kvotah. #liveblog
Objavljeno
14. januar 2016 09.25
Aljaž Pengov Bitenc
Aljaž Pengov Bitenc

Parlamentarni odbor za kulturo je včeraj obravnaval predlog novele medijskega zakona. Saj se še spomnite okruška, osnutek zakona imenovanega, ki je bil deležen tako hudih kritik (tudi s strani podpisanega), da so šli na ministrstvu raje nazaj pred tablo in začeli znova. No, stvar je sredi poletja dobila novo iteracijo, ki je bila zgolj za odtenek boljša, in nato z relativno malo hrupa preživela vladno obravnavo ter se včeraj znašla pred pristojnim parlamentarnim odborom.

V Blatnem dolu so seje delovnih teles državnega zbora sicer premalo cenjena oblika zabave. Konec koncev se prav tam dogaja pomemben, če ne celo najpomembnejši del zakonodajnega postopka. Je pa res, da ukvarjanje s tem športom ni za vsakogar in da ga načeloma svetujejo zgolj profesionalcem. Ali vsaj blogerjem.

Kako je torej vse skupaj potekalo?

14.00 Začenjamo. Najprej o spremembah in dopolnitvah zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine. Nisem vedel, da so Marijana Zlobca ugrabili.

14.08 Zakonodajno-pravna služba DZ in državni svet nimata pripomb na besedilo zakona in amandmajev. Kdo pravi, da se v tej državi ne znamo zmeniti o ničemer?

14.15 Odbor je brez glasu proti potrdil predlog zakona. Toliko za ogrevanje. Zdaj gre zares.

14.16 Predsednik odbora Dragan Matić (SMC) našteva vse vabljene na sejo. Kaže, da je nanjo povabil pol države.

14.18 Na teh sejah so se mi vedno največji carji zdeli natakarji, ki delijo kavo. Če bi skodelice znale govoriti ...

14.19 Ministrica spet pred mikrofonom. Jadikovanje, da je bilo težko uskladiti številne različne interese (a bejž!?) in da so se zato odpovedali kakršnimkoli sistemskim spremembam medijske zakonodaje. Seveda jim na kraj pameti ne pade, da je to dejansko osnovni problem celotne zgodbe.

14.29 Zakonodajno-pravna služba se spotakne ob nova določila glede glasbenih kvot, ker posegajo v medijsko avtonomijo, svobodno gospodarsko pobudo in svobodo izražanja. Heh, nekdo vendarle ima glavo na pravem mestu.

14.35 Državni svet − nepresenetljivo − zakona ne podpira. Interesne skupine, pa to.

14.38 Opa, ministrstvo bi se rado spustilo v polemiko s parlamentarnimi pravniki.

14.39 Ne bo šlo. Predsednik odbora Matić je dete z ministrstva prijazno poklopil.

14.40 Mladi predstavnik ministrstva pride na vrsto. Brani se očitkov, da gre za poseg v svobodo izražanja in avtonomijo. Da gre za tradicionalni ukrep zaščite jezika in da kvota ni previsoka. Werner ploska.

14.45 Minute za statistiko. Menda na leto dobimo 1500 novih slovenskih komadov, dete z ministrstva pa pravi, da radijske postaje na dan predvajajo 250 komadov. Če ne bi ponavljali komadov in bi predvajali celotno novo produkcijo, ne glede na kvaliteto, bi ob 20-odstotni kvoti domorodne glasbe to zadostovalo ravno za mesec dni glasbene opreme. #slowcap

14.46 Dete pravi, da so frekvence javno dobro, zato država sme in mora definirati pogoje uporabe javnega dobrega. Prvi res dober argument ministrstva.

14.48 Državni sekretar Tone Peršak. Med drugim mu izleti, da so frekvence podeljene brezplačno. Morda res, ampak frekvenčnino je pa treba pristojni agenciji vseeno plačati.

14.51 Splošna razprava o kvotah. Prva je Ljudmila. #kokice

14.52 Šefica NSi je za svobodno gospodarsko pobudo in za kvote. Ker da bodo tako finančno podprti slovenski izvajalci. Najbrž je sedela na ušesih, ko so se razkrivale Sazasove rabote.

14.54 Cene Grčar, pravniška glava Pro Plusa, v vlogi predstavnika medijske zbornice. Z vsemi topovi proti kvotam in ministrstvo obtoži varovanja zasebnih interesov. Dramatična pavza in »to je to, hvala«.

14.59 O, Tinkara Kovač! <3

15.04 Avsenik, prvič.

15.05 »Slovenski glasbeni ustvarjalci smo rod Privška, Strniše, Avsenika. Upam, da nam ne bo treba umreti pod mostom, da bomo slišani.« Človek kar sliši flavto, kako odhaja v dalj...

15.06 Andrej Čuš (SDS) o samoumevnosti kvot: »Podn, da se moramo o kvotah sploh pogovarjati.« Fant, naj ti pokažem svoj inbox za novo glasbo. Tisto je podn. 90 odstotkov vse godbe, ki pristane tam, je krš.

15.09 »Mladi bendi ne grejo v izdelavo CD-jev.« Ne, Andrej, ravno obratno. CD naredi in pošlje že vsak, ki na šolskem izletu igra kitaro in ima doma računalnik.

15.10 SDS je od mrtvih poskušala obuditi tudi svoj nesrečni predlog kvot izpred leta dni. Kajti »treba je braniti ne samo slovenski jezik, ampak slovenstvo!« Verjetno ob zvokih skupine Malibu.

15.14 Janja Sluga iz SMC bi raje videla celostno prenovo medijske zakonodaje. Načeloma pa podpira zakon, tako da koalicija ne bo ravno razpadla.

15.16 MMG, Janjina jakna je pa direkt za v disko. Hudo :) #stayinalive

15.17 Še en krog glasbene matematike: »Če iz 1500 komadov glasbeni urednik ni sposoben oblikovati nabora, potem pa res ne vem ...« Janja domneva, da a) glasbeni uredniki večinoma vedo, kaj delajo, in b) da je vseh 1500 komadov uporabnih. Ne vedo in ni.

15.20 Združena levica (via Violeta) bi z amandmaji komplicirala situacijo. Predvajanje glasbe bendov, katerih povprečna starost ne presega 32 let? WTF? Kaj pa če zamenjajo pevko? Kako se to potem računa?

15.24 Sicer pa dober Violetin point glede slabosti oblikovanja glasbe po rezultatih anket. Ampak dajmo no, nismo vsi v službi revolucije.

15.27 General nacionalke Marko Fili. Mogoče mi bo spet kaj na FB napisal. No, tokrat ima prav. Če že moramo imeti kvote, potem je drobljenje odstotkov kontraproduktivno. Da o nadziranju določbe o komadih, mlajših od dveh let, sploh ne govorimo.

15.31 Filiju se pozna radijski background. Nastopa suvereno.

15.34 Janja Sluga glede kakovostnega izbora slovenske glasbe zaupa glasbenim urednikom. Ajej. Ni vse Val 202 ali FirmaTM.

15.36 Ups. Janja je ko mutava na telefon uletela na štos poslanca Tomaža Lisca, ki se je pred nekaj urami škandaliziral glede tega, da ustvarjalci avtorske pravice prenašajo na RTV. Seveda to počnejo. Materialne avtorske pravice se namreč navadno prenesejo. Moralne, se pravi samo avtorstvo, pa pač ne.

15.44 Teta iz združenja regionalnih radijskih postaj je ravnokar rekla, da nekateri glasbo še vedno predvajajo ročno. Emmmm ... Mogoče bi vseeno malo vložili v opremo, kaj?

15.47 Ciril Baškovič, danes član programskega sveta RTVSLO, nekoč agens movens ministrstva za kulturo, odločno brani zakon. Za zdaj najboljši zaveznik piscev zakona.

15.52 Gušti je tudi nekje v ozadju. Nova dvajseta pa to :)

15.53 Violeta se zahvaljuje Janji, ker je našla napako v amandmaju ZL. In še kar naprej vztraja o kvaliteti slovenske glasbe. Res, Violeta, preveč zaupaš v ta narod.

16.01 Leo Oblak je prepričan, da gre za zaroto glasbenikov proti Radiu 1. Mimogrede, če vaš komad nima pol milijona ogledov na youtubu, potem pri Oblaku nimate šans.

16.10 Prilivanje olja na ogenj. Stane Grčar uporabil besedo cenzura. Tako rekoč Poljska part deux.

16.21 Popravek. Po novem pri Oblaku potrebujete milijon ogledov na youtubu.

16.22 Ministrica pove, da kvotam samo spreminjajo časovni okvir, ne pa tudi obsega. Wait. What? Že dve uri in pol se dajemo samo okoli tega, ali se komadi predvajajo podnevi ali ponoči?

16.33 AKOS in ministrstvo za kulturo si dolžnost priprave strategije razvoja podajata kot vroč krompirček. Nihče noče bit ta grd. Res, človeku je kar toplo pri srcu, ko vidi, kako močno si državne ustanove prizadevajo za medijski razvoj.

16.44 Predlog zakona je potrjen brez glasu proti. Seveda to opozicije na plenarni seji ne bo oviralo, da ne bi šla z vsemi topovi nad zakon. Kajti obstaja večja verjetnost, da boste tiste nastope videli po televiziji ali slišali po radiu. Kvote pač ...

***

Aljaž Pengov Bitenc ni neznano ime. Nasprotno, med tviteraši je znan pod vzdevkom @pengovsky, na spletnem radiu Kaos opravlja naloge urednika, na straneh Nedela pa v vlogi političnega komentatorja sooblikuje družbeno klimo. Mnenj, ki praviloma ne ostanejo neopažena, ne deli le v slovenskem, ampak tudi v angleškem jeziku; je tudi avtor bloga Sleeping with Pengovsky (sex and politics).

Berete ga lahko tudi kot rednega blogerja na Delo.si. Njegove prispevke objavljamo vsak drugi četrtek ob 12. uri.