Dodana vrednost človekoljubja

Ali zakaj je za konec strahu pred migranti treba spodbujati vojno v Ukrajini.

Objavljeno
07. april 2017 17.31
Branko Grims
Voranc Vogel
Voranc Vogel
Na pogovornem večeru Migrantska kriza: kako naprej? v Velenju so Slovenijo pred migranti branili trije poslanci SDS, ki jih je povezovalka pogovora predstavila kot »del politike, ki razmišlja človekoljubno, hkrati pa se zaveda, kaj lažna solidarnost pomeni za prihodnost slovenskih državljanov«. No, po krajši zadregi in namigu iz publike je moderatorka vendarle predstavila tudi edino žensko, ki je sedela za osrednjim omizjem, Suzano Kavaš, predsednico mestnega odbora SDS Velenje.

Najprej so govorci, poslanci SDS Vinko Gorenak, Franci Breznik in Branko Grims dobili priložnost, da spregovorijo o prihodnosti Evrope. Izrazi skrbi zaradi odsotnosti skupnih evropskih politik na področju migracij in varnosti so v prvih minutah pogovora celo dajali vtis civiliziranosti. Ampak tudi konservativna želja po ohranitvi Evrope, kot jo poznamo danes, je legitimna pravica.

Zaplete se, ko želiš Evropo braniti z argumentacijo, ki je v nasprotju z evropskimi vrednotami. Prvemu od razpravljavcev je to uspelo Vinku Gorenaku: »Država Republika Slovenija, če dol zapre mejo, na svojem ozemlju ne more kršiti človekovih pravic. /.../ Če pa ti mejo dol zapreš, pa so človekove pravice kršene izven države Slovenije.«

Ostaja le vprašanje, zakaj se prebivalci Sirije pred vojno vihro, po načelu ignorance, niso raje zaklenili v stanovanje in se pretvarjali, da je zunaj vse v redu.

Ampak Gorenak je populistični amater. Vsaj v primerjavi s svojim kolegom Grimsom, ki ga je že v naslednjem govoru pustil daleč za seboj s filozofskim odgovorom na eno od vprašanj:

»Za malo humorja, da vam ne bo dolgčas,« si je mel roke in izžareval neverjetno navdušenje nad poslušanjem samega sebe. »Lahko bi bilo migrantov petkrat več, pa bi bili tukaj zdaj v čisto drugem vzdušju. Konkretno. Če bi, recimo, se Poljska odločila, da v vašo krajevno skupnost izvozi petkrat več, se pravi 600 mladih, ravno polnoletnih Ukrajink. Potem bi verjetno tukaj bila ljudska iniciativa mladih moških za veselo, plodno in srečno sprejetje naših migrantk. /.../ Punce bi pa malo krempeljce brusile verjetno.«

Ostaja le vprašanje, ali imajo tudi v Ukrajini mlade, za boj sposobne moške in bi, podobno kot zdaj, krempeljce brusili mali grimski.

(Po dobri uri in desetih minutah pretežno Grimsove samohvale je besedo za pet minut dobila tudi Suzana Kavaš.)

Za prebavo naporno potovanje končajmo z mojstrovino, ki jo je sestavil Matjaž Zupanc, predsednik krajevne skupnosti Stara vas, češ da lokalna skupnost nasprotuje azilnemu domu zato, ker ta »v lokalno skupnost ne bo prinesel nobeno dodano vrednost«.

Ostaja le vprašanje, kakšno dodano vrednost imajo človekoljubne vrednote.

 

Za tiste z močnimi želodci, je video posnetek na voljo tu.