Razmišljaj sladko: Sarajevsko doživetje, tretjič

Sarajevo so preplavile moderne sladice, ampak vas prosim, da preizkusite tudi njihove zlate klasike.
Objavljeno
16. november 2017 11.57
mali+Sigfrid Kecman
Gorazd Potočnik
Gorazd Potočnik

Zadnjič sem vas na koncu bloga opomnil, da sem kot porabnik dobrega precej tradicionalen, kar je zelo dobra iztočnica ne samo za nadaljnje pisanje, temveč tudi za ustvarjanje novih kreacij. Najraje preizkušam klasične, tradicionalne jedi, kar je nujnost, če želimo spoznati kulturo prehranjevanja nekega naroda. Tako sem na primer v oddaji na njihovi televiziji predelal klasično tufahijo v moderno restavracijsko sladico.

Pri tem sladkem opravilu je potrebno poznati osnove, torej kakšno jabolko se pri tej sladici uporabi, zakaj je polnjeno z orehovim nadevom ter, kaj za vraga, dela smetana na vrhu te sladice, in še, zakaj toliko sladkorja. Poleg tega mora biti sladica enostavna za hitro pripravo doma.

Vse to je treba poznati in predelati v sladico sodobnega videza in tradicionalnega okusa, seveda z osebnostnim preobratom. Po vsej verjetnosti jo boste lahko poskusili v njihovih boljših restavracijah, saj je požela veliko zanimanja pri kuharjih, lastnikih restavracij in pri gostih.

In ker sam nikoli ne morem hladno mimo priljubljene slaščičarne Bosna, specializirane za baklave, sem se seveda lotil tudi te slaščice. Pri baklavi je osnova zelo tanko vlečeno testo, ki ga pri nas težko dobite. Razen, če ste vešči narediti svojega.

Police v vitrini slaščičarne se šibijo od baklav, ki pa po okusih niso zelo pestre. Polnila so bolj ali manj enaka, poudarek pa je na obliki baklavce: kako je zvita, zložena ... Sam sem se pri predelavi rolane baklave poigral z okusi. Napolnil sem jo z mešanico pistacij, pinjol in sezama, ki sem ga posul povrhu, zalil pa s sladkanim pomarančnim sokom. Odlično.

Znane so tudi hurmašice, ružice, halve, rahatlokumi, ki so tudi zelo dobra osnova za ustvarjanje novih variacij. Najdete lahko veliko klasik, ki so sicer marsikomu presladke, a menim, da jih je treba nujno poskusiti.

Sarajevo so preplavile moderne sladice, ampak vse, ki ste tam prvič, prosim, da okusite njihove zlate klasike. Pregrešite se. Še dolgo ne boste zaužili toliko sladkorja kot tam. Verjemite, splača se, sploh v vročih dneh: namesto, da spijete najbolj znano gazirano sladko pijačo na svetu, posezite raje po sladki klasiki. Obe pregrehi vsebujeta enako količino sladkorja, izkušnja pri drugi pa je precej drugačna in ostane v spominu. Samo smetani se izogibajte, saj v Sarajevu uporabljajo rastlinsko, po kateri vam kaj hitro postane slabo.

***

Gorazd Potočnik je slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.    

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.