Sicer pa, glede tega: Dvojna ničla sedem

Če kulturno ministrstvo ne zmore opravljati svojega dela, razpišimo koncesije. Če ne, pa se spravite delat!

Objavljeno
14. november 2016 00.30
Jure Novak
Jure Novak

Gospodična Moneypenny [Bondu]: »Še je upanje zame

Goldfinger, 1964, United Artists

 

Slovenski agenti niso tajni. In nimajo kakšnih pametnih pooblastil ali licenc. V najboljšem primeru imajo strokovni izpit iz upravnega postopka.

Ubijajo pač. Počasi. Sistematično.

Agencijo država ustanovi, ko bi si rada kaj prevalila s pleč. »Organ v sestavi« je vreden toliko, kot zveni.

Agencijo država ustanovi, ko je treba koga zaposliti za stalno, a mu (ali ji) je treba hkrati preprečit, da bi delal politično škodo.

Vas zanima, kaj v državi ne štima? Vprašajte strica Googla pod geslom »agencija republike slovenije« ali pa »javna agencija«. Dobili boste jasen seznam področij, ki niso urejena.

Gre za učinek mimoidočega. Statistika. Če je prometni nesreči priča en sam človek, pokliče pomoč in oživlja. Če jih je štirideset, nihče ne naredi nič.

O Janezu Blondu pišem, ker se po kuloarjih šušlja, da ministrstvo za kulturo ustanavlja novo agencijo, agencijo za nevladne organizacije. AZNO? AzNO? ANO?

To bo zadnji žebelj v krsto nevladnih organizacij.

Odkar spremljam neodvisno, nevladno sceno, se finančna podpora zanjo radikalno manjša. Samo v zadnjih šestih letih za več kot tretjino.

Na vrsti je agencija. Ustoličili bomo tiste tri deležnike, ki so pri koritu že veš čas, in jih naredili nedotakljive, za nedoločen čas. Ljudi, o katerih vsi vemo, da so škodljivci (Tadel, Močnik, Pečnik, Novak ...), bomo prezaposlili in naredili nedosegljive javnostim, transparenci ali politiki. Ker je čas. Ker si zaslužijo. Družina.

Uradnike, ki s terenom že desetletja nimajo nobenega stika, bomo še za en korak odmaknili od uporabnikov.

Veste, kako imajo resne države študije in primere best-case? No, mi imamo Javno agencijo za knjigo (Jak). V založništvo nisem neposredno vpleten, sem pa ob ustanavljanju Jaka javno opozoril na dva problema: da se zaradi birokratskih ovir ne bodo več financirale strokovne publikacije in da bodo zaradi centralizacije odločanja propadle manjše založbe.

Dejansko sem prejel odgovor ministrstva. Nekako takšen: »Ne. Sploh ne. Zelo pazimo, da ne. Tudi slučajno ne.«

Imel sem prav. Manjši založniki hirajo, vsako leto jih je manj, strokovnih publikacij pa sploh ni več.

Tudi Slovenski filmski center, javna agencija, je vedno znova fokus afer, natolcevanj in politikanstva.

Zakaj?

Slovenski politični model je model odlaganja odgovornosti. Seveda: če se namreč za kaj odločiš, si lahko za kaj kriv.

Naši politiki se urijo na dveh poligonih. V Študentski organizaciji, ki je netransparentna klientelistična tvorba podajanja uslug. In v lokalnih skupnostih, kjer vladata domačijskost in populizem.

Zato ustanavljamo agencije. Zato imamo agente. Ker agent ni nič kriv. Če Blondu uspe, nihče ne izve zanj. Če mu spodleti, ga vsi zatajijo.

Agencija je eden izmed modelov, ki jih sodobna slovenska politika izrablja za zgled vpletanja civilne družbe v procese odločanja. Še drugi so. Dialoške skupine. Javne razgrnitve (na občini, med tretjo in peto vsak drugi četrtek). Sveti. Komisije. Iniciative. Varuhi.

Ne potrebujemo jih. To je vaše delo, politiki. Servis ste, neposredno ali posredno izvoljeni, da izvajate javni interes.

Agencija je eden izmed modelov, ki jih sodobna slovenska politika izrablja, da z vpletanjem nevtralizira in z dialogom relativizira.

Agencija je izgovor na civilno družbo, ki hkrati širi aparat birokracije.

In ja, imam predlog.

Ne bo vam všeč. Ker ga slabo izvajamo. Ker boste pomsilili na Sazas. Ki je prav to, proti čemur rohnim.

Predlog so − koncesije. Politična volja naj jasno in transparentno ---- To besedo ponavljam. Hočem, da nam pojasnijo. Transparenca = obrazložitev. ---- jasno in transparentno določi cilje, smisle in namene nekega početja.

Kulturo se gremo, po javnih listinah sodeč, zgolj in samo zavoljo »zagotavljanja kvalitetnih kulturnih storitev in vsebin javnostim«. Okej.

To je mandat. Razpišimo, koliko sredstev temu namenjamo. (Več!) Postavimo jasne in karseda objektivne kriterije. Politični konsenz o viziji. In naredimo razpis. Predajmo vse skupaj nevladnikom, ki po ekonometriki, vsebini in fokusu dosledno in povsod (razen v financiranju) presegajo javne institucije.

Kaj hočemo. Zakaj je to dobro. Kako bomo to dosegli. To je mandat.

Če vas to plaši, zaposleni na ministrstvu za kulturo, vas mora. Ker je to vaša služba. Ki je ne opravljate.

Razpustimo torej ministrstvo (v duhu, če že ne v dejanju superministra Turka, ki ob veleopevani in veleproblematizirani združitvi ministrstev ni odpustil nikogar!) in podelimo koncesije za izpolnjevanje posameznih mandatov.

Ali pa začnite opravljati svoje delo. Nehajte ustanavljat stvari. In delajte.

Šalabajzerji.

***

Jure Novak je gledališki režiser, avtor in performer.