Sicer pa, glede tega: Nazadnjaštvo

Pravica do splava je temeljna civilizacijska pridobitev. Z njo je človeštvo napredovalo.

Objavljeno
16. oktober 2016 18.38
Jure Novak
Jure Novak

»Now there's a look in your eyes,
like black holes in the sun.
Shine on,
you crazy diamond.«

Pink Floyd, Shine On You Crazy Diamond

»Ne morem verjet, da moram še vedno protestirat proti temu dreku!«

slogan s transparenta enega od protestov #blacklivesmatter

***

Ne morem verjet, da moram še jaz pisat o tem dreku. Spet.

Pravica do splava je temeljna civilizacijska pridobitev. Z njo je človeštvo napredovalo. S tem se strinja vsa stroka, medicina, sociologija, psihologija, filozofija. To kažejo statistike in izpovedi.

Kako je skupini butastih fanatikov uspelo, da se o tej pravici spet podvomi? Jo spraviti v »javno razpravo«?

Zaradi nazadnjaštva.

Vzpostavimo nekaj aksiomov za debato.

Pravica do splava je temeljna civilizacijska pridobitev. Ostala bo v ustavi.

Sveta ne nadzoruje temna kabala iz zakajenih mračnih soban. Vodijo nas inercija in posamični interesi posamičnih centrov moči in nihče ne ve, kam gremo. Verjetno v novo vojno.

Globalno segrevanje je statistično dejstvo, in če hočemo ustaviti podnebne spremembe, so potrebne odločne in radikalne spremembe, predvsem na ravni regulacije industrij.

Ne, chemtraili niso resnični. Kako lahko odrasli ljudje verjamejo zgodbici, ki bi se ji otroci smejali v Mikijevem zabavniku? Nazadnjaštvo.

Ne, med begunce niso sistematično primešani sedemletni samomorilski posiljevalci. V Slovenijo sploh nihče noče!

Ne, cepiva ne povzročajo avtizma.

Ne, voda nima spomina. Rei-ki in kristali in fengšuj in homeopatija in molitev in kar je še te navlake so bili večinoma že preizkušeni in v double-blind študijah nimajo večjega učinka od placeba.

Evolucija je dejstvo. Dokazano na mikro in makro ravni.

Okej, ja, materialistični determinizem. Ampak jezus kristus (sic!), nekaj zdrave pameti pa ja moramo imeti. Čisto vsaka neumnost pa res ne sme biti enakovredna ali enako pomembna ali enako resnična kot − ponavljam − temeljne civilizacijske pridobitve.

Znanstvena metoda.

Cepiva.

PRAVICA DO SPLAVA.

Če se zdim besen − sem.

Besen sem na medije, ki v imenu uravnoteženosti v čisto vsako temo vlačijo koga, ki se ne strinja. Lepo vas prosim, a se lahko o čem strinjamo? Prosim? Vsaj večinsko? O dokazanih in jasnih dejstvih? O rečeh, o katerih se strinja 99,9 odstotka oseb, ki zadevo poznajo? Moramo res dobiti v studio tistega 0,01 procenta čudaka?

Čudno, da še pri vremenu ni v studiu kake Angelce, ki si tišči prste v ušesa in se dere »NE DEŽUJE, NE DEŽUJE, NE DEŽUJE, LALALA!«

Besen sem na šole, ki učencev ne učijo razločevati virov informacij po zanesljivosti in agendi. Uporabljati principov skepse, razumeti vsaj osnovnih logičnih zmot. Ne učijo jih znanstvene metode in kako jo uporabiti zdravorazumsko. Ne učijo jih uporabljati google in dvomiti o facebooku.

Besen sem na politiko, ki so ji ravno družboslovne znanosti (!) pokazale, da je zanje statistično ugodneje, če se ljudstvo ukvarja z ideološkimi, emocionalnimi ne-temami, ker potem lahko drek mešajo pod taktirko kapitala in interesnih skupin.

Mislite, da korporacije verjamejo v chemtraile? Da bavbav GSO ni produkt Monsantovih konkurentov? Da veliki mediji ne vedo, da teorije zarote in pranje umazanega perila vodijo v politični defetizem in upad volilne udeležbe? Kar jim je v interesu.

Vedo. Vedo. Kljub lokalnim budalam, ki o občinskih investicijah sprašujejo svoje vedeževalke, se kapital pretežno ravna na podlagi racionalnih dejstev in analiz, hladno, odločno, vse v dobro kopičenja − še več kapitala in še več moči.

Še Cerkev, ta maligna tvorba, ki človeški razvoj zavira že tisoče let in ki nominalno verjame v pravljice, se na institucionalnem nivoju obnaša racionalno: dobro ve, da ideološki razdor radikalizira. In ker ji (aktivno) članstvo upada, napada − temeljne civilizacijske pridobitve. O sedemdeset let stari brozgi, ki jo tako rada spravlja (ha!) na dan, raje sploh ne bi, ker mi bo slabo.

In medtem ko kot crkujoči krapi besno opletamo po vseh teh ne-temah, tonemo v mrak nazadnjaštva. Znanje in izobrazba nista več vrednoti, kvečjemu vrednosti, pa še to le v »zaposljivih« kategorijah. Ni važno, ali imamo prav, važno, da čutimo, da imamo prav.

Nazadnjaštvo je vedno v interesu vladajočih. A glej, glej, sinčki in hčerkice prav vseh tiranov so se vedno izobraževali na elitnih svetovnih univerzah. Le zakaj?

***

Jure Novak je gledališki režiser, avtor in performer.