Zapakirano: Tista zmrznjena reč

Ker smo v zadnjem pristnem poletnem mesecu, je prav, da se še nekajkrat ohladimo tako, kot je treba.

Objavljeno
08. avgust 2017 19.24
Anja Korenč
Anja Korenč

Ko sem planirala današnji zapis, sem imela idejo, da bi z vami delila recept za domačo paradižnikovo šalšo, ki sem jo omenila v prejšnji objavi. Paradižnikov je zdaj vse povsod na tone in dejansko je to idealen čas, da si nekaj poletne energije napokamo v kozarčke in je shranimo za čez zimo. Potem sem se spomnila, da nam je vsem bolj ali manj vroče in stati pri vrelem loncu paradižnikovega zosa ni ravno želja večine izmed nas.

Tako da šalša pride, enkrat bom poskrbela za to, a ker smo v zadnjem pristnem poletnem mesecu, je prav, da se še nekajkrat ohladimo tako, kot je treba. Receptov v mojih zapisih niste ravno navajeni. Sem vam pa že nazadnje navrgla kar nekaj »kosti« o tem, kako se je naša prehrana doma spremenila, zato se mi je zdelo super, da to zgodbo nadaljujem.

Sama nisem tradicionalen človek in preverjenih stvari se ne oklepam niti pri hrani. Vedno rada preizkušam nove in nove. Je pa še vedno nekaj jedi, ki ostajajo na mojem seznamu najljubših že vse od otroštva. Malo sem jih spremenila, dopolnila in prilagodila svojim današnjim željam in smernicam. Nisem želela, da se izgubijo v spominu samo zato, ker določenih živil ne spustim več v svoj hladilnik.

Ena izmed takšnih je spodnja poletna sladica. Moja mama ji reče kar sladoled, čeprav to ni. Jaz sem ji pa vedno rekla »tista zmrznjena reč, ki ima not borovnice«. In pri tem je ostalo.

Za to zmrznjeno zadevščino potrebujete ovseno mleko, gozdne borovnice, po želji pa še agavin sirup in svežo meto. Ovseno mleko nalijete v modelčke za led in ga zmrznete čez noč. Prav tako je priporočljivo, da zmrznete borovnice. Naslednji dan obe sestavini vzamete iz zamrzovalnika in ju stresete v mikser. Razmerje obeh naj bo po vašem okusu.

Svetujem vam pa, da si malo enega in malo drugega še pustite na strani, če se pokaže potreba, da morate kaj dodati. Vse skupaj nato začnete miksati, dokler ne dobite skoraj gladke zmesi. Poskusite jo. Ker je že ovseno mleko malo slajše po okusu, jaz sladila ne dodajam. Če pa vam je premalo sladko, dodajte nekaj agavinega sirupa in še enkrat na hitro premešajte. Pazite, da ne boste predolgo motovilili ali vsega skupaj predolgo miksali, ker se vam bo stopilo. To zmrznjeno reč jaz najraje nadevam v kozarčke, ki mi ostanejo od rezervne čičerike (če se spomnite iz prejšnjega zapisa) in čez potresem še nekaj listkov nasekljane sveže mete.

Ko se boste dobro zverzirali, boste (tako kot jaz) imeli v zamrzovalniku vedno pripravljene kocke ovsenega mleka in vsaj pest borovnic. Takšna sladica pride prav po nedeljskem kosilu ali ko se na vratih pojavijo nenapovedani obiski. Hitro je pripravljena, in če je ne sladkate, je brez dodanega sladkorja. Postrezite jo tako kot jaz. Vem, da se tudi po vaših omarah skrivajo stekleni kozarčki od vložene zelenjave. Tako bo celotna jed postala še bolj zanimiva.

***

Anja Korenč je oblikovalka embalaže za prehrambno industrijo, fotografinja, soustanoviteljica marketinškega studia Fork in blagovne znamke I Like Tofu.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih serviramo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Po arhivu kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.