Zdravljenje s šminko

Včasih je zdrava mera materializma natanko tisto, kar razbolena duša potrebuje.

Objavljeno
21. oktober 2016 12.25
hočevar Kozmetika in ličila
Jela Krečič
Jela Krečič

Tako kot vsako leto v tem času se tudi tokrat Zemlja (in mi z njo na njej) oddaljujemo od Sonca. Pred nami so mrak, vlaga, kratki dnevi, mrzle noči, podobe in vonj trohnenja narave − skratka sami dobri razlogi za depresijo.

Vprašanje torej je, kako človek učinkovito preboli odsotnost sončnih žarkov in pomanjkanje toplote. Klasična medicina vam bo najprej predlagala skrb za prehranjevanje, vnos zadostnih količin vitaminov, mineralov, probiotikov itd. Priporočila vam bo dolge sprehode v naravi oziroma kakršnokoli obliko rekreacije, ki naj bi spodbudno učinkovala na tako imenovano možgansko kemijo.

Če vse našteto na vas ne bo delovalo, se bo medicinska znanost zatekla k medikalizaciji in možganom v obliki tablet poskušala priskrbeti košček sreče ali vsaj ščepec miru.

Čeprav ne gre dvomiti o dosegu sodobne medicine, pa se morda na vidiku kaže vsaj še ena možna terapija, ki dokazano učinkuje vsaj na populacijo žensk, zelo verjetno pa se da to metodologijo aplicirati tudi na moški in vse ostale spole.

Imenuje se moda in kozmetika. Nič ne poživlja bolj kot nakup kakšnega nepotrebnega kosa oblačila. Nič ne vrača volje do življenja bolj kot pogled na brezhibno skrojen plašč kakšne od modnih kolekcij priznanih blagovnih znamk. Srce zatrepeče, če lahko suknjiču v omari priskrbimo partnerja v obliki nove srajce. Nič ne osrečuje bolj kot par vodotesnih čevljev, ki povrhu vsega pašejo k naši torbici.

Prav lahko si torej zamislimo prizor, ko ženska zdravniku potarna nad svojim psihičnim stanjem, ta pa se odloči, da bo sredstva, ki nam jih zdravstveno zavarovanje odmerja za zdravljenje našega psihofizisa, preusmeril v smotrnejšo odpravo duševne stiske, in napiše recept za, denimo, nakup navadne bele majice iz jesenske kolekcije Benettona.

Blage duševne motnje lahko zdravnik odpravi že s katalogom kolekcije Max Mare za jesen-zima 2016/2017. Če je depresija huda, lahko k temu doda še kakšna resnejša zdravila, kot je zimski plašč. Zares hude in kronične depresije pa terjajo zdravljenje v obliki škornjev s previsoko peto.

Dober zdravnik zna prisluhniti svojim pacientom in presoditi, kateri kos oblačila katerega cenovnega razreda v danem trenutku ta ne potrebuje in je zato ključen za njegovo duševno ravnovesje.

Dober zdravnik bo vedel, kdaj pacientka blefira, in jasno mu bo, kdaj je edino, kar potrebuje, Chanelova bordo rdeča šminka. Odličnega zdravnika prepoznamo po tem, da zna predpisati, ali naj pacient dotično ličilo nanaša vsaj dvakrat na dan ali zadošča zgolj večerni nanos, po možnosti v kombinaciji z močnim parfumom in dobro družbo.

Kritična teorija potrošništva bi tovrstno metodo zdravljenja prav gotovo poskušala izpodbiti, češ da reproducira kapitalistične odnose. A včasih je zdrava mera materializma − ki človeka učinkovito preusmeri od samega sebe na banalen svet objektov − natanko tisto, kar razbolena duša potrebuje. Kolikor je sodobni subjekt produkt sistema, v katerega je vpet − neoliberalnega kapitalizma −, se zdi občasna homeopatija čisto legitimna terapija.

Jesensko-zimska depresija je huda bolezen in z njo se ne gre šaliti. Treba je poskusiti z vsem, kar nam je pač v tem slabo koncipiranemu svetu na razpolago. Dokler ne najdemo kakšne osvobajajoče družbene vizije, ki lahko pomaga osmišljevati našo bedno eksistenco, si mora človek pomagati sam. Ali, kot bi rekel kakšen Woody Allen: »Whatever works!*«

*Karkoli že pomaga!