Ena petica še ni dovolj

Na področju gospodarske uspešnosti Slovenija stagnira.

Objavljeno
30. maj 2016 19.35
Damjan Viršek
Damjan Viršek

Če bi (še) hodili v osnovno šolo in dobili pet pri gospodinjstvu in mogoče tudi pri tehničnem pouku, bi bili na to upravičeno ponosni. Vendar za odličen uspeh na koncu šolskega leta to ni dovolj. Primerno znanje je treba pokazati vsaj še pri slovenščini, matematiki, naravoslovju, angleščini ... Torej predmetih, ki so temelj za nadaljevanje izobraževanja in za uspeh v vse bolj tekmovalnem življenju.

Slovenija je v »šoli«, ki jo vsako leto s svojim letopisom konkurenčnosti pripravi inštitut IMD, pravkar dobila pet za napredek na področju vladne učinkovitosti. Uvrstitev na lestvici 61 držav je pri tem »predmetu« izboljšala za uglednih 13 mest, v skupni oceni pa je napredovala za šest mest.

Prav je, da so mednarodni ocenjevalci zaznali, da Slovenija ureja svoje javne finance, vodi vzdržnejšo fiskalno politiko kot še pred nekaj leti, z izboljšavo predpisov in vpeljevanjem nekaterih reform izboljšuje institucionalni in družbeni okvir ter poslovno zakonodajo.

Vendar ne smemo spregledati opozoril. Na področju gospodarske uspešnosti Slovenija stagnira. Pravzaprav je tudi letos za las nazadovala. Izrazito slabi, niže od 50. mesta, smo na področju financiranja podjetij ter prevladujočih menedžerskih praks in vrednot. Prva tretjina lestvice konkurenčnosti, ki smo se ji približali tik pred začetkom krize, se zdaj zdi nedosegljivo daleč.

Vidimo pa, da so države, s katerimi se radi primerjamo, bolje uvrščene. Kako torej više? Posebnih skrivnosti ni, svoje (kronične) težave poznamo. To so ujetost v domačijski kapitalizem, prerivanje za obvladovanje obstoječega bogastva, nezaupanje tujim idejam in kapitalu, nepripravljenost na spremembe in reforme ... Za skok naprej bo treba to spremeniti.