Evropo je treba spremeniti, ne pa oslabiti

Po brexitu se je na populizem treba odzvati z Evropo, ki zna ukrepati.

Objavljeno
31. marec 2017 11.00
Antonio Tajani
Antonio Tajani
V Evropski uniji in zunaj nje je vse več nacionalizma in občutkov, da mora vsak poskrbeti zase. Prvič se dogaja, da se ne veselimo novih pridružitev, ampak se soočamo z izstopom Velike Britanije. Zato moramo Evropo znova približati državljanom in konkretno reševati njihove težave.

Na populizem se je treba odzvati z Evropo, ki zna ukrepati. Zmanjšati je treba brezposelnost, obvladati migracijske tokove, zagotoviti varnost in varovati okolje. Medsebojni razdori ter prelaganje krivde in napak na druge institucije ali vlade ne vodijo nikamor. Čas je za pogum in odgovornost pri iskanju skupnih rešitev v interesu evropskih narodov.

Proračunska konsolidacija ne zadostuje

Če želimo zmanjšati brezposelnost, zlasti med mladimi, je treba povečati konkurenčnost Evrope in upoštevati potrebe realnega gospodarstva. Poleg pakta za stabilnost in rast potrebujemo tudi generacijski pakt. Mladim ne smemo zapustiti neobvladljivih dolgov in neučinkovitih gospodarstev, ki le stežka omogočajo odpiranje novih delovnih mest. Tudi njim moramo zagotoviti koristi, ki jih prinaša naš model socialnega tržnega gospodarstva.

Zgolj proračunska konsolidacija ne zadostuje. Potrebujemo tudi politiko za naložbe, industrijo, storitve in digitalizacijo na pristnem evropskem trgu.

Okrepiti je treba evropsko gospodarsko upravljanje. Proračunsko prožnost in uporabo evropskih sredstev je treba združiti s kakovostnimi izdatki in reformami za izboljšanje gospodarske in upravne učinkovitosti. To je pot do pravega približevanja naših gospodarstev, ki je nujno potrebno, da bi evro prinašal koristi vsem Evropejcem.

Poenostaviti je treba pravila in postopke, da ne bi preobremenjevali državljanov in podjetij. Ne izgubljajmo časa s podrobnostmi.

Osredotočiti se moramo na pomembne svetovne izzive, zunanjo politiko, obrambo, trgovino in boj proti podnebnim spremembam. Nobena evropska država sama ni dovolj močna, da bi se pogajala z Združenimi državami Amerike, Kitajsko ali Rusijo. Svojo suverenost lahko zares uveljavljamo le, če smo skupaj. Le skupaj lahko zares uveljavljamo svojo suverenost.

Združeni lahko evropski odličnosti omogočamo dostop do svetovnih trgov na podlagi jasnih pravil in odpravimo nelojalno konkurenco.

Potrebujemo tudi evropski obrambni trg in industrijo, da bi z enakimi sredstvi povečali učinkovitost obrambe. Ustvariti moramo sinergije in vojaška sredstva, ki bi, čeprav prihajajo iz različnih držav, lahko delovala usklajeno.

Medsebojno zaupanje je nepogrešljivo za zaščito naših državljanov pred terorizmom in kriminalom ter za boj proti davčnim utajam. Naše obveščevalne službe, sodišča, policija in finančna policija si morajo izmenjevati informacije in sodelovati.

Skupna strategija, usmerjena v razvoj Afrike

Za nadzor naših meja je treba združiti vire in jih nameniti za razvoj evropske mejne in obalne straže.

Skupaj in solidarno moramo zagotoviti pravico do azila ter izvesti reformo dublinske uredbe, da bi ta postala učinkovitejša. Vsi moramo biti enako dosledni pri tem, ko sprejemamo osebe, ki imajo pravico do azila, in zavračamo priseljence z neurejenim statusom.

Če želimo obvladovati prelomne pojave, povezane z demografsko rastjo, podnebnimi spremembami, terorizmom, vojno in revščino, potrebujemo skupno strategijo, usmerjeno v razvoj Afrike. Ne smemo dovoliti, da bi migracijske tokove upravljali tihotapci z ljudmi ali teroristi.

Da bi olajšali in pospešili vračanje, skupaj z OZN ustanavljali sprejemne centre v severni Afriki in zmanjšali migracijski pritisk, potrebujemo zanesljivo gospodarsko diplomacijo. Potrebujemo Marshallov načrt za Afriko z več naložbami ter prenosom strokovnega znanja in izkušenj na področju varnosti, infrastrukture, čiste energije, podjetništva, usposabljanja in upravne zmogljivosti.

Da bi se resno lotili reševanja teh izzivov, se moramo zavedati, da je bolj kot kdaj koli prej potrebna evropska enotnost. Evropo je treba spremeniti, ne pa oslabiti.

Napake so priložnost za razmislek o tem, kaj je treba izboljšati. Vendar ne smemo izgubiti poguma in moramo biti tudi ponosni na to, kar smo zgradili skupaj.

Veliko več kot trg ali valuta

Smo edino območje brez smrtne kazni. Svet se obrača na nas, ko zaprejo novinarja, ko je ženska žrtev nasilja in so ji odvzete pravice, ko se grozi političnemu nasprotniku ali mu je odvzeta prostost. Še vedno smo zgled na področju temeljnih pravic. Smo veliko več kot zgolj trg ali valuta.

Vsi smo odgovorni za to, da s še večjim zanosom in pogumom ohranimo vodilni položaj na področju vrednot, ki nas združujejo.

Evropa je zgodba o uspehu, če je njena vizija usmerjena v napredek, blaginjo, svobodo in mir. Ne verjamem, da smo se Evropejci odpovedali svojim sanjam. Mi si moramo prizadevati za to, da spremenimo podobo neoprijemljive, neučinkovite in birokratske Evrope in v ljudeh znova prebudimo zanos in občutek pripadnosti temu velikemu projektu.

To bo najdragocenejša zapuščina prihodnjim generacijam.

------

Antonio Tajani je predsednik evropskega parlamenta.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.