Brod na Muri: Izključeni izključevalci

Večina svetnikov je izključila enajst izključevalcev, ki so sedaj užaljeni in prizadeti.
Objavljeno
06. februar 2017 11.18
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Hudo je, če te tisti okrog tebe izključijo, pa naj bo to iz društva, družbe prijateljev, iz okolja, iz skupnosti stanovalcev ali iz države, v katero se zatečeš po pomoč v sili. Človeka to prizadane in boli.

Zelo prizadet je bil tudi bivši soboški župan in sedanji mestni svetnik lastne liste Anton Štihec, ko je minuli petek na spodleteli izredni seji mestnega sveta ugotavljal, da so enajsterico mestnih svetnikov, ki so sejo sklicali, ostali svetniki bojkotirali in na sejo niso prišli. To je nesprejemljivo, svetnike je vendar izvolilo ljudstvo, oni pa se gredo nekakšno izključevanje nas, ki smo se potrudili priti, se je jezil.

Razumem ga. Tako zelo so se svetniki esdeesa, njegove Modre liste, eselesa in še nekateri drugi potrudili, toliko umskega in fizičnega napora so vložili, da bi ta seja uspela in da bi na njej v imenu od vlade zatiranega in ogroženega ljudstva morda tudi uspeli skleniti, da se v državno stanovanje na Lendavski ulici v Murski Soboti ne smejo priseliti azilanti in da mora vlada v prihodnje v takšnih primerih zahtevati najmanj soglasje mestne občine Murska Sobota, "kakor tudi njenih občank in občanov", da je bilo Štihcu gotovo hudo. Skupaj z ostalimi desetimi podpisniki in predlagatelji protiazilantskih sklepov se je počutil izključenega iz mestnega sveta in iz okolja, v katerem živi in se trudi delati. 

Na silo sklicana izredna seja pač ni bila sklepčna in nič ni pomagalo nategovanje in zavlačevanje z desetimi, pa z dvajsetimi minutami odmora - preprosto, drugih svetnikov ni bilo. Se pač niso strinjali s tem, da bi prisotnim pomagali vnaprej izključiti tiste, o katerih ne vedo ničesar in ki se jih kljub temu že vnaprej bojijo kot hudič križa. Niso se strinjali z njihovim namigovanjem, da Prekmurcem in Sobočanom zaradi priselitve nekaj ljudi z mednarodno zaščito grozi izbruh nasilja, posilstev, umorov in morda tudi kakšen teroristični napad. Niso se strinjali s tem, da bi bili vsi muslimani teroristi in da prihajajo sem samo zato, da bi nas islamizirali. In niso se strinjali s tem, da bi imeli stanovalci Lendavske 17b pravico drugim - beri azilantom - jemati njihove pravice.

 Večina svetnikov se jim torej pri izključevanju prihajajoče grozeče "nevarnosti" ni pridružila. Še več, svetniki Socialnih demokratov so sporočili, da sklepi, ki so jih predlagali sklicatelji izredne seje, "niso v pristojnosti mestnega sveta, predvsem pa so v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, ustavno in zakonsko ureditvijo ter civilizacijskimi normami." Svetniki SMC pa, da " se težko znebimo občutka, da nekateri stisko drugih izkoriščajo za doseganje svojih politikantskih ciljev. "

Večina svetnikov je torej izključila enajst izključevalcev, ki so sedaj užaljeni in prizadeti in pravijo, da je izključevanje (njih) nesprejemljivo.