Brod na Muri: Tita imam najraje

Bojkota, h kateremu so pozivali "varuhi" naroda, ni bilo. Komunajzerji so zmagali.
Objavljeno
14. november 2017 10.32
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Dober je. Ne kaže pretirano svoje moči, ne sili se v ospredje, v primerjavi z nekaterimi drugimi je precej blag in nikogar na hitro, brez resnega razloga, ne udari po glavi. Pa še skoraj povsem slovenske gore list je. Njega, Tita, imam najraje.

Jovanka je že nekaj drugega, Je bolj preprosta od Tita, lahkotnejša in mu ni niti približno enaka. Lahko bi rekli, da Titu niti do kolen ne seže in v svoji duši je bolj nemška kot slovenska. Raje imam Tita. In, kakorkoli se bo slišalo čudno in marsikomu nerazumljivo - Tita imam raje od Josipa, pa tudi raje od Broza. Eni boste rekli, da je to eno in isto in da ne morem imeti rad Tita, ne da bi imel rad Josipa in Broza. Da je nemogoče imeti rad samo nekaj od tega in izpustiti vse drugo. A tako je. Tita imam najraje. To je stvar okusa, o katerem ne razpravljam z nikomer. Če je meni najboljši Tito, mi je pač najboljši pa če drugi ob tem dobijo alergijo ali se postavijo na glavo ali pa tudi če zahtevajo bojkot, maščevanje in kazen. To pivo je preprosto odlično in naj reče, kar kdo hoče. Tako da mi sploh ni jasno, zakaj zgražanje nekaterih na družabnih omrežjih in zakaj strupeni članki v nekem "v javni medij prepoblečenem strankarskem trobilu", kot ga imenujejo v nekem povsem drugačnem tedniku.

Zakaj pozivi k bojkotu trgovca, ki je Tita in druščino postavil na police? Za zaščito potrošnikov ne more iti, saj so Tito, Josip, Broz in Jovanka več kot dobri (najboljši je seveda Tito), njihove cene pa so primerljive z drugimi pivi craft pivovarn. Je za poskuse izločitve Komunajzerjevih (tako se pivovarna pač imenuje) izdelkov kriva konkurenca? So drugi pivovarji podkupili večne spletne nergače, da so malce ponergali tudi zaradi teh piv?  Kolikor poznam te male pivovarje, ki svoja piva varijo z veliko ljubeznijo in zagretostjo, ne bi bili sposobni oziroma sploh ne bi čutili potrebe po taknšem ukrepanju zoper konkurenco, saj je na trgu prostora za vse dovolj.

Je potem res krivo samo poimenovanje?  Je problem Komunajzersko pivo Tito, Josip, Broz, Jovanka in kmalu še Pionirček? Je to to, kar naj bi vesoljno Slovenijo in prave, zavedne Slovence dvignilo k uporu zoper "sramotno" potezo trgovske verige? 

Prvi dan prodaje Komunajzerjev nisem dobil občutka, da bi se Slovenija in Slovenci zgražali nad retro pivskimi steklenicami z zvezdo in bogokletnimi imeni na etiketi. Nasprotno, v četrtek, prvi dan prodaje so se od vseh štirih gostujočih craft pivovarn začele prazniti le škatle Komunajzerja. Pa nisem opazil, da zato, ker bi ta piva prodajalci umikali s polic. Ljudje so posegali po njih in tako poskrbeli za nekakšen za državni proračun brezplačen vseslovenski referendum o takšnih in drugačnih poimenovanjih in takših in drugačnih totalitarizmih. O bojkotu ni bilo ne duha ne sluha. Komunajzerji so zmagali. 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.