Brodet s škarpeno: Konec Demokracije

Če je to prijateljska ponudba, potem sovražne ne potrebujemo.
Objavljeno
23. september 2017 16.18
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Lepega dne je prišla in rekla, da bi ona kar končala. Demokracija, namreč. Da se je naveličala, da je utrujena, da se ji vsi smejijo, da jo vsi malce ali pošteno vlečejo za nos, nategujejo, po domače, da jo izkoriščajo in posiljujejo, da ima vsake volitve bolj opravka s Krjavlji, Vaškimi posebneži, versko Blaznimi, Ravbarji, Brdavsi, Cmeravsi, Katastrofarji, Karikaturniki, Škvadristi, Paleontologisti, Depresionisti, Gromovniki, Tajkunčiči, Malimi bogovi ... Zato preprosto ne zmore več. Odločila se je za konec, konec Demokracije. Če malce pošnjofamo naokoli, je nosu iz prve jasno, da se na vseh koncih vneto kolje, reže, seklja, kuha, cmari, vari, pari, žge, peče, cvre, duši, tudi tensta in zaliva. Kaj vse se skuha, ne vemo. Ampak malce že diši po novih predsednikih. Dokler se ne prismodi, bo še v redu, upa Demokracija, saj ne prenese niti misli na zadah in smrad, ki se lahko izcimi iz vseh teh kuhenj. Še bolj nerada pa misli na to, kakšne bi morala poslušati prihodnje leto.

Že pred tremi leti so se v Portorožu ob soočenju za županske volitve pošteno usekali. Znani koprski župan je poklical na pomoč policijo, ker je bilo na vročem druženju razgaljenih preveč mišic (mišiči ne štejejo). Prišlo je do prerivanja, kričanja, zelo grdih besed, težav z redom. In potem so imeli še veliko dela policisti, preiskovalci, odvetniki in sodniki. Grobarji še ne. Iz določenih okoliščin, izrečenih grdobij, kretenj, gibov, mimike, pljunkov, škrtanja z zobmi in grgranja, ki se pojavljajo v zadnjih dneh, Demokracija sklepa, da se zadeve peljejo vse bolj v smer njenega konca.

V Kopru so mnogi upali, da se bo po dolgih letih zgodilo obratno, da se bo Demokracija kmalu vrnila. Zato so vsi tako bučno pozdravili pogumno odločitev svojega župana, da gre. Minule dni so se že pojavili škodoželjni glasovi, da županu hudo škriplje pri zbiranju glasov, in je Koprčane že pošteno skrbelo. Ampak Brodetovi špijuni so včeraj razkrili nekaj presenetljivo razveseljivega: Popovič jih ima že krepko čez 3000. Tisti, ki so upali (nekateri Boruti in dotične Ljudo Mile), da bodo imeli lahko delo, so upali zaman. V demokraciji je treba zavihati rokave in pokazati prave mišice. Ne le rahitičnih postav in steroidnih mišic. Zato je Demokracija tako naveličana.

Pa Demokracija ni utrujena samo pri nas. Škarpena jo lahko s prve plavuti potolaži, da se je pravzaprav lahko spopadati s Krjavlji, Butnskalami, Visokoprdci in Ivani Groznimi. Naj samo pomisli, kakšne kozle streljajo (vemokateri) Korejci, Američani, Turki ali bratje Rusi. Da o južnih bratih, dragih oziroma najdražjih prijateljih, ne govorimo. Še Mirotu je v palači Združenih narodov proradilo. Peace, ljubav, bok niso bili dovolj. Poglejte si samo, kakšen prijateljski predlog skupnega ribolovnega območja predlagajo Sloveniji. Oni bi v Piranskem zalivu skupno lovili tako, da bi slovenski ribiški bratje smeli loviti do svoje meje, brati Hrvati pa do Bernardina in piranske Punte. Če je to prijateljska ponudba, potem sovražne ne potrebujemo, pravi Demokracija, ki je od sosedov zbežala že kdove kdaj.