Brodet s škarpeno: Najprej je bil Toš, Tadej Toš

Če bo še nekajkrat prišel na ta način, ga bodo Koprčani predlagali za predsednika države.

Objavljeno
11. marec 2017 13.42
TOŠ Tadej, igralec, 23.1.2016, Maribor [Tadej Toš]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Škarpena se zahvaljuje stoletnici AFŽ (protifašističnega sveta žensk) in Katji Pegan, ki sta mu omogočili natanko dve uri držanja za trebuh in pokanja od smeha brez predaha. Na odru je bilo njegovo veličanstvo Tadej Toš, ki mora svoje besede v hrbet gledati. Tako letijo. Če bo še nekajkrat prišel na ta način, ga bodo Koprčani predlagali za predsednika države. Materialno si morda (niti on) ne bi bistveno opomogli, živeli pa bi bistveno bolje kot zdaj. Jokali bi samo od smeha in miselnih saltomortal in nič več od doktorskih puhlic ustavnega prava á la Ljubav, peace, bok.

Škarpeni se je še najbolj vtisnil evangelij po Tadeju v pridigi o besedi. Še pred štirimi leti so dežurni apokaliptiki strašili občestvo z besedico k r i z a. Stokrat so jo ponovili holivudarji, ponavljali so jo vsi vladni možje, parlamentarci, bankirji, makro in mikro ekonomisti, analalfabeti ... in pohlevni raji grozili s pravljično trojko. Lepega jutra ukineš besedo kriza, obrneš ploščo, udariš sedem četrtinski takt ... in ... zunaj cvetijo mandlji. »Ste poizkusili, kako se svet spremeni, če spremeniš besede?« je vprašal prerok s Ptuja. Brodetova agentura je deset dni pred pomladjo nabrala šopek dišeče zmuzljivih, za pomoč tistim, ki jim na podstrešju škripa: radoživost me tlači, razplesati se, sem ter tja ljubčkovati, mučkariti jo (ga), obročno hihitakati, lebdenjemat, nasrkati (se ga), prijaznovati, prešernirati, sladolizdnjen, čokoladiranje, bogdaj leponožje, zahrznjakati, odnogavičiti, pribradavičiti, zainternacionalizirati Marijo Huano, samoupravno zabušiti, častna pionirska, zajc rajc pribrizgniti, marjeticirati kanóne, afne-butat direktiva, podarim-dobim tortomet, sanje izpiljeno odpiliti na jagodnih poljih za vedno, jaz sem mrož ...

Duhovnik je rekel, da ima tak izum, ki ga nihče ne razume najbolje, zato da potem loči butce od butcev. Tudi Jožeta P. Damijana, ki je Doppelmayrjev vlačni sistem našel v Disneylandu. Škarpeno zanima: Ali je gospod iznašel način, po katerem bo v pol leta pripeljal projekt krožne vlakovne žičnice do začetka gradnje? Kajti če bo postopek umeščanja v prostor in vseh nalezljivih bolezni pri prepričevanju in preprečevanju projekta, ki je najmanj 2,6-krat bolj bizaren od razpoložljivega, trajal vsaj (minimalno običajno) 15 let, potem naj genialen matematik in ekonomist hkrati s prihranki sistema pove tudi tisto, kar razume vsak ciciban: koliko penezov in koprskih luk bo Slovenija izgubila v teh minimalnih letih? Avstrijci, Hrvati, Italijani in še edini zavezniki Ogri bodo že zdavnaj na Luni.

Drugič: Slovence je najlažje navleči na vsako Marijino prikazen. Slovence že. A kako bo ekipa s klobukom železniških čudežev prepričala komisijo, da prilagodi evropski železniški sistem smučarsko-žičniški navezi in ta standard ustrezno poplača z evrčki? In še: in raje sami ne izkoristijo neizmerne inventivnosti DoppelDuh tehno-alkimije? Le komu na čast in v čigavo drobiža slavo?