Brodet s škarpeno: Nikoli v nedeljo

V državo pride toliko več turistov, kolikor višja je turistična taksa.
Objavljeno
21. oktober 2017 17.10
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Slovenci smo socialno tankočuten narod, pravičen, preudaren, odkritosrčen, resnicoljuben, moder, pogumen, v bistvu popoln. Če ta narod vprašamo, ali bi morali trgovine v nedeljo zapreti, je odgovor samo eden. Ker se nam trgovke smilijo. Ne zato, ker jih sicer plačajo po 3,50 evra na uro, ampak zato, ker ob nedeljah niso z družino.

Brodetova agentura podpira prepoved nedeljskega dela. Tako piše že v Svetem pismu. Ampak potem bi morali ob nedeljah prepovedati tudi vožnje avtobusov. Ubogi šoferji, saj morajo delati vse nedelje, praznike in celo za božič in novo leto. Tudi gostilne in hotele bi morali zapreti. A so natakarji in kuharji kaj manj vredni? Pa 40.000 medicinskih sester. One morajo ob nedeljah v bolnico? A si ne zaslužijo družine? Pa policisti, ki morajo na prometne nesreče in varovati red na stadionih. Škarpena Andreja prosi, da ob nedeljah ukinejo vsa poročila: radijska, televizijska in tudi pisanje člankov za ponedeljkov časopis. Boste pa ob torkih brali, koliko golov je Ankaran zabil Mariboru. Gasilci ob nedeljah ne bi smeli gasiti, zakaj bi morali tankati gorivo in zakaj morajo biti volitve ravno na nedeljo.

Škarpena je prepričana, da Italijani komaj čakajo na domislico Andreja Čuša. Italijanski trgovci nimajo problema z referendumi. Če ga razpišejo, se ga mora udeležiti 50 odstotkov volivcev, da je sploh veljaven. Toliko o starejši demokraciji. Če ga razpišejo Slovenci, pa bo končno spet malce več prometa čez mejo v njihovo smer.

Res smo socialno tankočuten narod. Imamo še en resen primer: zaporniki so se uprli, ker jim kuhajo enolično hrano. Nasploh je svinjarija, ker jim v zaporu omejujejo gledanje TV. Ker ne smejo imeti telefončkov, prenosnikov. Ker so postelje preozke in pretrde. Iz sob nimajo nikakršnega razgleda, ni mogoče igrati golfa, niti minigolfa ali tenisa ... Ne smeš si v sobico pripeljati obiskov ... Sistem psihično mrcvari uboge mučenike. Kot da ni dovolj že to, da so v zaporu. Bomo stvar prijavili sodišču za človekove pravice.

Ministru Zdravku ni zastonj ime Počivalšek. Počiva in preračunava. Če bi turistično takso potrojil, bi namesto 12 milijončkov v blagajne kapnilo, med brati, 36 milijončkov. Ne potrebujemo več Melanije niti Gorana Dragića, ne potrebujemo Tine Maze ne Ane Roš, ne potrebujemo Čeferina niti potice pri očetu Frančišku. Obstajajo celo hipoteze (eni jim rečejo hipotenuze), po katerih bi v Slovenijo prišlo toliko več turistov, kolikor višjo turistično takso bi imeli. Samo verjeti je treba v hipotenuze in takse. Pri tej strategiji je odločilno, da tudi pri trikrat višji taksi natakarčki ne dobijo več kot 680 evrov plače. Lahko bi se razvadili in potem strategija pade.

Trener Darko Milanič je Škarpeni osebno analiziral in referiral skrivnostni pomen slovenskega pravljičnega števila 7. Menda je nekaj dni pred tekmo ujel zlato ribico. Dejal ji je: »Izpustim te, če mi zrihtaš rezultat.« Zlata ribica je rekla: »Izbiraj: Lahko izgubiš sedemkrat z rezultatom 1 proti nič ali pa izgubiš enkrat s 7 proti 0.« In Darko se je odločil za boljšo možnost.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.