Brodet s škarpeno: Osebnosti in žiletina

Največja vrlina žice je, da je neumakljiva. Šefi je ne bodo umaknili, niti če pride pol Italije z očetom Frančkom vred protestirat pred njo.

Objavljeno
16. januar 2016 15.12
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Nobenih dvomov ni, kdo bi moral biti osebnost pravkar minulega leta. Mediji so ga po krivici spregledali: idejni oče žiletine vendar. To ni žica, niti giljotina, še manj teletina, ampak nekaj za rezat žile živalim. Namenjena je sicer beguncem, ampak katera begunska mona bi se podala goloroka čeznjo?! Ostrino bridkih žiletk bodo zato morali še naprej krhati goloroki in bosonogi domači tlačani. Zastonj (džabe po slovensko) promocija države, ki ima menda edina v imenu besedico love. Džabe Expo, džabe milijoni za prepričevanje sveta, da je zelena in prijazna, s človeškim (ha!) obrazom ... Skratka, idejni oče te žice je naredil največ za sesutje vlade, za dodatni uvoz telebanizma in izvoz zadnjih sodčkov humanizma. Je pa združil nezdružljivo: SDS in ZL. Violeta (Tomič, da ne bo pomote) je rekla, da ona SDH-ju ne bi dala niti psa čuvat. (Da o ovcah ne govorimo!) Kaj pa polže, podgane, gliste, mravlje ali škorpijone ...?

Največja vrlina žice je, da je neumakljiva. Šefi je ne bodo umaknili, niti če pride pol Italije z očetom Frančkom vred protestirat pred njo. Če bi jo šef umaknil, bi menda priznal napako. Osebnost leta nikoli ne prizna. Kakšna osebnost bi pa bil? Kolpa mu ponudi izjemno priložnost in izgovor, da na povodenj res niso računali in da žiletini voda škodi. Nak! Torej ta osebnost leta je lani naredila največ, kar se narediti da, da ga ne bodo nikoli več izvolili za predsednika. In da bo tudi njegovim zaveznikom tenko piskalo. V kateri resni državi ste že slišali zunanjega ministra reči, da bo Karl zmagal v arbitraži za mejo? In potem izgubi tožbo zaradi pralnega stroja na hodniku. Ali pa da si finančni minister reže mastne sendviče za pripravljenost, medtem ko policajem v prvi liniji iz pasulja pobere klobaso ...?

»Ne vem, če so v vladi vedeli, kakšen sklep sprejemajo,« je bila nevsakdanje nežna prva nadzornica Luke Alenka, ko je slišala za domislico, da bodo s tretjim pomolom zapeljali tujce v zapravljanje milijardic za železnice. Osebnost leta je enotirnim alkimistom podpisal karto bianko. Hkrati pa razlaga, da so vsi njegovi kritiki sami Janezi Ivani? Ma kaki! Janez Ivan lahko doma križem rok tvita največje klobase tega sveta, saj osebnost leta dela zanj.

Tudi Peter Bossman se zaman trudi. Kar koli naredi, mu general Petain s svojo info-prop divizijo dodobra diha za ovratnik. Zato mu Škarpena predlaga, naj v ponedeljek raje lepo elegantno vrne Park sonce Marini, naj Sebastjanu dovoli požagati drevje, naj mu dovoli zgraditi 127 bazenov, naj ukine vsa parkirišča v Luciji, pripelje še 3000 kopalcev iz Čateža v kraj na celoletni dopust in naj pozabi na marino. Ko kapital zavoha nepremičnino, je kot pri morskih pseh. Sicer pa osebnost leta v Portorožu nikakor ne more postati Vejsil Hot. V koprskem štabu odpirajo šampanjce od trenutka, ko so zvedeli, da v Vejsilov Titanik vdira voda in da so banke udarile svoj zadnji tango v Portorožu. Na portoroškem jutranjem nebu mežikajo nove zvezde. Sami zelenci, ampak nove osebnosti leta za prihodnja leta.