Brodet s škarpeno: S prsti v luški marmeladi

SDH je v Hamburgu naročil študijo o odkrivanju marmeladnih sledi.
Objavljeno
11. november 2017 18.47
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
V Luki Koper ni problem kratek pomol, preozek vhod, šefov ne motijo nezgrajen potniški terminal, kolone tovornjakov, premajhna garaža, preozka zemljišča za skladišča, tovor, ki se stiska in kopiči, železniške peripetije ... Nadzorniki, štabi odvetnikov, revizorske hiše, analitiki, politiki, SDH, modre in manj modre zavarovalnice, štabi in vojske odnosov z javnostmi, tajnice, železničarji, sindikalisti, policisti, sodniki, ekstremisti, žurnalisti, državni sekretarji, ministranti, duhovniki in še lep kupček drugih se poldrugo leto muči, tuhta, kuje, načrtuje ... eno samo stvar, ki ji pravijo – Matićeva glava.

Lepega prazničnega dne pa na vrata razbojniško divjih sindikalistov, žerjavistov, potrka bejbifejs državni sekretar v zlikani srajci in s šestimi lončki doma skuhane, še tople in tekoče marmelade (jagode so bile menda malce pretekoče, gospa Leben, malce več želatine prosijo prihodnjič razvajeni pristaniški težaki). Prav ste prebrali – marmelade! Stvar je resna, kočljiva in na vse načine proble-Matićna. Nikakor ne drži, da bi gospod državni sekretar s samo šestimi lončki marmelade skušal podkupiti luški zbor delavcev (niti ga zastrupiti) in izvesti marmeladni udar. Za ta namen bi moral prinesti vsaj deset tisoč lončkov fruktoze. Marmelada ima tokrat po prepričanju Brodetovih špicljev in šnicljev povsem drug namen. Uporabnost marmeladnega trojanskega konja se bo izkazala, ko bo omenjena vojska lovcev na eno in edino glavo hokus pokus odkrila krivca. In to s prsti v marmeladi. Zdaj tudi vemo, zakaj je SDH prejšnji mesec pri znanih hamburških Fruktologih naročil študijo o odkrivanju marmeladnih sledi na logistični koži.

Slovenski turistični minister je prav gotovo navdušen, da koprskim hotelom ne bo treba zamenjati lastnikov. Kakšna katastrofa bi bila, če bi jih morali prepustiti znanemu koprskemu gizdalinu z dolgim nosom. Tako jih bodo lahko ohranili stari in preverjeno dobri lastniki. Če bi minister šel kdaj na kratek oddih v hotel Koper, bi lahko užival v neverjetnem udobju, sproščenosti, urejenosti, čistoči, zloščenosti, prijaznosti ... Škarpena se samo čudi, kako to, da čateški turistologi še niso prejeli državnega odlikovanja: red zaslug za odličnost v turizmu. Za začetek. In ne verjemite sovražnim komentarjem na Tripadviserju ...

Iz Cardiffa smo dobili veselo pisemce donedavne glasnogovornice župana Petra Bossmana Slavice T. Z odhodom iz Pirana se ji je odvalil velik kamen od srca. Prvi je odšel Sebastjan Jeretič, ki je župana prodal Pirančanom kot vrhunski izdelek. Potem je zdrsnil dvojni Gašpar Mišič. Odšli so šef kabineta, ene trije direktorji občinske uprave (od Ljubiše do Janje Pavšič), ena pravnica, šefica protokola, zdaj je zaloputnila vrata šefica urbanizma in še ena sodelavka. Ampak Brodetovi špijončki trdijo, da se temno obdobje vladanja Piranu še ni končalo. Če bo šlo tako naprej, bo moral Peter sam zavihati rokave in pokazati, kako se tej stvari streže. Lahko pa bi upravo kar likvidiral. Tlačani še opazili ne bi razlike.