Brodet s škarpeno: Stand up na Primorki

Brodet s škarpeno
Objavljeno
18. november 2017 19.12
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
V parlamentu imajo zdaj tako resne razprave, da Škarpena poziva vse druge nepomembnosti, naj malce počakajo. Če se da. Naj počaka sneg, tretji pas na avtocesti, naj počakajo poplave, naj počakajo regresi, višje plače, zdravniške vrste, naj počaka drugi, tretji in četrti sir, naj počaka rezilna žica, toplo prijateljstvo s Hrvaško, čakajo naj tople malice za lačne in tople misli za begunce, naj počakajo proračunski deficit in vsi kadrovski cunamiji. Čeprav je treba vsaj z zadnjim pohiteti, kajti marec in z njim pomlad bosta vsak hip tu. In kako bi bilo videti, če bi samo tri mesece pred volitvami čistili hleve?

Ni pa mogla čakati mlada medicinka, ki se vsak dan vozi iz Ljubljane v Koper v službo. Minuli ponedeljek se je vse ustavilo tam, od koder se, če gre po sreči, odpre Primorska. Nanos so ukradli, ona pa je obtičala v burjasti snežni brozgi. Dve uri je še šlo, po tretji uri je narava zahtevala svoje. Kaj naj naredi, naj namoči avto, ki še ni odplačan? Naj gre ven in opravi vsem na očeh? Ni imela ravno veliko izbire. Brkati kamiondžija ji je svetoval, naj se nekoliko skrije med kabino, prikolico in velika, nevarna kolesa. Kaj je mogla: sila kola in predsodke lomi. Za kabino je ostala rumena luža. Sploh ne edina tisto jutro na Primorki. Še dobro, da ni potrebovala zdravniške pomoči, se je tolažila. Kasneje so iz gabineta* (prevod iz italijanske verzije: iz kabineta) sporočili, da si bo tako avanturo v znak solidarnosti s čakajočimi v stiski ob prvi priliki omislila tudi celotna vladna, Darsova ekipa in še predsedniški gabinet hkrati. In to na očeh kolone tisočih zagrenjeno zdolgočasenih šoferjev z vseh koncev sveta, ki se jim v življenju tako malo zgodi. Si lahko mislite, kako veselo bodo zvečer lahko pripovedovali domačim in prijateljem, kakšno pestro stand up predstavo so jim sredi zaledenele Primorke pripravili ministri in še bolj ministrice, poslanci in poslanke, predsedniki in predsednice. Tretji pas na avtocesti? O tem se bodo pogovarjali po letu 2030. Zdaj morajo dva meseca reševati Ahmada.

In zakaj sploh še potrebujemo župane in ministre? Oh, kdo bi se sicer spomnil za skoraj trikrat podražiti turistično takso? In kdo bi jim že četrto volilno sezono zapored prodajal 100-metrske stolpnice? Škarpena priporoča Koprčanom, naj se v prihodnjih mesecih pripravijo na ogled stometrskih stolpnic in super-duper-info-hajtek-ekselent razvitih mest. Resda samo na slikah in fantazijskih načrtih. Potem bodo za nekaj let mrknili. S temi stolpnicami in drugimi tiri je tako kot s sončnim mrkom. Za vsakega pravijo, da je edini v sto letih.

Prihodnji teden pride v Portorož pet Michelinovih kuharjev na srečanje slovenskih gostincev. Brodetovi agentje so razkrili njihovo kuharsko skrivnost, da se vsi vozijo z gumami Michelin, ki jih obvezno na fino nastrgajo tudi v svoje omake in gumi solate. Se je pa eden od špicljev vprašal, zakaj je to srečanje z gumi kuharji ravno na Bernardinu. Logično, odgovarja Škarpena, vsaj enkrat v življenju si bodo lahko privoščili petzvezdični kebab.