Brodet s škarpeno: Strahovit napredek

Kaj pa strici iz ozadja? Strici so. Če bi bilo predsednika kaj v hlačah, bi jih zbezal iz lukenj. Ampak je raje molčal.
Objavljeno
04. november 2017 15.43
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Res ne razumem več kot milijona volivcev in volivk, ki jih volitve brigajo manj kot lanski sneg. Pravijo, da si jih lahko nekam vtaknemo. Kakšna predrznost! Če jih ne bi bilo, ne bi nikoli vedeli, da smo (po besedah najbolj samohvalno učinkovitega predsednika) v zadnjih petih letih dosegli »strahovit napredek«, »izjemen razvoj«, »razvoj medsebojnih in mednarodnih odnosov«.

Niste opazili? Poglejte si rezilno žico na prijateljski meji. Ali pa izjemen dogovor o meji med državama. Lahko smo zgled vsem ostalim na Balkanu. Meje sicer ni. In je povsem normalno, da je morda še sto let ne bo. Niti stika na morju nismo obdržali. Imamo pa po novem območje cone stika na morju. Malo obrnete besede in prepričate ljudi, da je prav. In je. Gospod protikandidat, pojma nimate, kako je treba blefirati narodu. Če s tem blefom podpirate prakso nepriznavanja sodnih odločb, je zgolj naključje. Eni si to lahko privoščijo.

Kaj pa strici iz ozadja? Strici so. Če bi bilo predsednika kaj v hlačah, bi jih zbezal iz lukenj. Ampak je raje molčal. Ne, ker bi se jih bal, ampak ker ni neumen. Tako ponovno izvemo, da imamo strice, ki delajo svoje, in predsednike, ki se delajo, da nam predsedujejo. Več kot milijon volivcev pa se takšnih neumnosti seveda ne gre več.

Pa Slovenija ni edina. V Nemčiji smo srečali Hrvata, ki se je tam rodil in po 35 letih sklenil, da bo vendarle pridobil nemško državljanstvo. »Moral sem opraviti izpit. Mož me je vprašal, kaj si mislim o aktualnih vprašanjih. Povedal sem mu, kar je hotel slišati, in ne, kar sem res mislil. Če bi mu povedal, kar mislim, mi nikoli ne bi dali potrdila, da sem Nemec z vsemi 'zdravimi' pogledi na svet,« je dejal povprečen novonemški državljan.

Tako postajamo državljani lažne Evrope, mislimo pa si svoje. Večina raje ne gre na volitve. Koga naj volijo, če sta na voljo dva bikca. Saj niso voli. Naj se preselijo v demokratično, svobodomiselno in napredno Španijo? Če poveš, kar misliš in hočeš spremeniti sistem, te lahko obsodijo narodnega izdajstva. In 30 let ti ne gine. Vsi Brodetovi vohljuni, špijuni, agenti in šniclji so doslej mislili, da se je to dogajalo samo pri Stalinu, Mao Tseju, Titotu, generalu Francu ... A če bi se po naključju skupini Slovencev zahotelo spremembe ustave in bi zahtevali razpis referenduma, bi se lahko našli strici iz ospredja, ki bi preprosto rekli, da gre za hujskanje proti državnemu sistemu, protiv bratstva i jedinstva, za rušenje skupnih vrednot in dosežkov temeljev samoupravnega demokratizma. Zato Škarpena dobronamerno opozarja razne prostočasne zbiratelje podpisov nepremišljenih množic, naj naslednjič pred podobnimi odločitvami raje malce postojijo, si vzamejo čas in premislek o vseh možnih okoliščinah in posledicah. Dosežen sistem je nekaj idealno popolnega. Jaz na vašem mestu ne bi več zbiral podpisov za nič, izbrisal bi besedico stric iz slovarja slovenskega knjižnega jezika. Čepel bi doma, včasih zlezel na prvo oljko, kaki, poleti morda še na figo ... Ampak na žižoli me ne boste videli. Nikdar.