Folk je fertik

Trbovlje niso z rožicami postlane, ampak s sveto preproščino nastlane.  

Objavljeno
14. november 2018 15.00
Posodobljeno
14. november 2018 15.00
Najboljša posadka Matjaža Švagana. Foto Arhiv Zagorje Gre Naprej
Trboveljski folk je fertik. Ne vsi, da ne bo pomote. Večina je poštenih ljudi, včasih robatih, a ne mislijo tako hudo, kot se na trenutke sliši. Fertik so tisti, ki se tudi tokratno predvolilno kampanjo bolj kot z županskimi kandidati po družbenih omrežjih ukvarjajo z novinarji. Ne z novinarskimi prispevki, ampak z novinarji! Ta folk moti kritično pisanje o oblasti. Raje nekritično sledijo obljubam, s pomočjo katerih so kandidati te dni po ljubi trbovski zemljici posadili toliko rožic, kot prej vsa štiri leta ne. Ob bolj kritičnem in zahtevnem narodu bi bilo Trbovljam nekoč lahko z rožicami postlano. Tako pa je mesto v glavnem nastlano s – sveto preproščino, ki po družbenih omrežjih svinja po napačnih tarčah. Na drugi strani od občine na svoj račun prejema nakazila. V novembru recimo 288 evrov …
  Pred dnevi smo bili v Trbovljah priče soočenju s trboveljskimi županskimi kandidati in kandidatkami. Zataknilo se je, preden se je začelo: pri poskusu kršitve ustavne pravice do svobode izražanja. Neodvisni županski kandidat Jože Pustoslemšek je želel spregovoriti o komunalnih zadevah in Cerozu, a mu je voditeljica Neža Šabanovič Grmšek iz lokalnega medija, ki je v desetih mesecih od občine Trbovlje dobil prijaznih 4536 evrov, dala vedeti, da bo na soočenju glavna ona. Ni se dal; Komunalo in Ceroz je omenil že v četrtem stavku, kar je najbrž pripomoglo, da je kasneje dočakal tudi uradno vprašanje o tem spolzkem terenu, na katerem drsi občinski in komunalni oblasti, saj kandidat obe toži še iz naslova afere Komunala, kjer je lani neuspešno kandidiral za direktorja. Ravno danes pa ga je sodišče razveselilo z dopisom, da dovoljuje obnovo postopka v tožbi direktor Komunale Milan Žnidaršič proti Komunali. S tem je Žnidaršičev lanski sklep o razveljavitvi Pustoslemška kot direktorja Komunale razveljavljen, Komunali pa se potemtakem spet obeta novi direktor. Če se nasprotna stran seveda ne pritoži … Torej se Pustoslemšek ni boril zaman! Trboveljčane bo seveda na tem mestu zanimalo samo eno: kdo bo plačal povzročeno škodo Komunali? Medtem ko se Pustoslemšek sprašuje tudi, kdo bo plačal škodo njemu. Kakor je obljubil volivcem, bo vztrajal, da jo plačajo tisti, ki so jo povzročili …
 
A vrnimo se na soočenje, kjer so vse prve vrste zasedle – zelene majčke. To so bili navijači prve trbovske gospodične Gabrič. Prvi mož SDS Borut Dolanc je, to videč, svoji ekipi rekel: »Iz tega se lahko vsi nekaj naučimo: če so poanta majčke, pride naš odbor čez štiri leta na soočenje – brez majčk.« Njihova županska kandidatka Alenka Forte, sicer zdravnica, se o goloti z medicinskega stališča še ni izrekla, je pa diagnosticirala občino. Trbovlje so bolne, je povedala.
 
Se strinjamo. Ali bi sicer Trboveljčani te dni Švaganovo listo Zagorje gre naprej (ZGN) tako zlahka obtožili plagiatorstva? Opazili so neverjetno podobnost med plakati prve gospodične in Švaganovimi in rekli, da je Švagan, ki na plakatu prisega na najboljšo posadko, kopiral gospodično, ki na plakatu stavi na najboljšo ekipo za občinski svet. Okrog njiju pa obrazi najboljših. Mimogrede: le kdo bi prvi letel iz »najboljše« ekipe Gabričeve, če ji Tocki, zvezda iz Kmetije, član liste DNK Jožeta Pustoslemška, ne bi dal košarice?! Glede obtožb o plagiatorstvu Zagorjani sicer trdijo, da je ravno nasprotno: da so kopirali v Trbovljah. Sicer pa prvega Zagorjana kopirajo tudi Zagorjani sami. Slogan zagorske LMŠ se glasi Naprej Zagorje (brez vejice, o. p.). S tem nam samo sporočajo, da smo res dobri, je navdušen Švagan. LMŠ sebi napoveduje pet mest v občinskem svetu, v ZGN pa se bojijo, da bo vlada prej padla, preden se jim uresniči želja. V ZGN se vse bolj bojijo tudi za svojega vodjo. Zagorska SLS namreč promovira anketo, ki je pokazala, da bi brez Švagana SLS dobila 61,2 odstotka. Zato Švagan te dni menda spi s – pištolico.
 
Trboveljski narod, ki redko ostane brez besed, pa je pozitivno onemel ob retorični spretnosti županskega kandidata Andreja Bregarja, saj je zadel v srčiko, ko je rekel, da je treba ljudem v Trbovljah vrniti dostojanstvo. Škoda, da ni naštel primerov ljudi, ki jim ga je vzela prav občinska ekipa prve gospodične Gabrič – tiste, ki jo je moral neke noči kot varnostnik na prireditvi Nohšiht pospremiti iz lokala Mct, ker po zaprtju pač ne strežejo borovničk. Včeraj sta se spet soočila na istem mestu, le da v drugačnih vlogah: na predvolilnem soočenju. Ko je moderatorka Bregarja posrečeno pobarala, katerega dogodka se najraje udeležuje, je kot iz topa rekel: Nohšihta. Dvorana se je režala, gospodična rdela … Kapo dol pred pokončnostjo, kandidat Bregar!