Generacije

Generacija Z raje visi na prenosnih telefonih, namesto na televiziji si najdejo zabavo na družabnih medijih. 

Objavljeno
26. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
27. oktober 2019 09.29
FOTO: Shutterstock
Oprostite, ne bom se pridružil tiktoku, je naznanil naš babyboomer, čeprav nerad posluša o zastarelosti. Naš predstavnik generacije Z je pred tem na facebooku po messengerju­ predlagal, da si ogledamo posnetek (oprostite, klip) dr. Tu Lam Phama o tem, kako današnji mladi sprejemajo nove tehnologije (in tehnologije njih, bi dodali boomerji).

V Nemčiji živeči ustanovitelj podjetja Digitalni IQ je milenijec, če kot takšne opredelimo rojene med letoma 1980 in 1995, kot primer generacije Z, rojene med letoma 1995 in 2010, pa je navedel pevko Billie Eilish, ki je z bratom Finneasom vse pesmi skomponirala na domačem računalniku. Generacija Z rada visi na prenosnih telefonih, namesto na televiziji si najdejo zabavo na družabnih medijih, ne berejo več knjig in so na tiktoku. Na wikipediji se pozanimam, kaj je to, medtem pa dr. Tu že kaže videoposnetek v okostnjaka preoblečene mladenke, ki pleše divji ples v trgovini s kostumi. Hm, morda se tudi jaz ne bom pridružila temu trendu, pa saj niti ne pošiljam fotografij vsako minuto na instagram!

Naša pripadnica generacije Z oporeka, da mladi ne berejo več knjig, kar je lepo slišati. A mnogi med njimi vendarle cele ure preživijo na podkastih, da izvedo, kaj je novega, in se česa naučijo, namesto hotelov si rezervirajo dopuste prek Airbnb, nakupujejo po spletu in ne več v trgovinah, če le mogoče, se namesto z avtomobili prevažajo z električnimi skiroji ali uberjem ter plačujejo z aplikacijami. »Jim bo enkrat v prihodnosti zakrnela leva roka?« se je namuznil raziskovalec prihodnosti.

A je razvoj kot vedno videti neustavljiv: nihče več ne uporablja devedejev ali celo kaset, kaj šele konjev, ki so bili še pred stolet­jem običajno prevozno sredstvo, poudarja. Jaz pa si na spletu zavrtim pesem Billie Eilish o zmenku v Centralnem parku, ki bi jo lahko zapel tudi srednjeveški­ trubadur.
image
 Billie Eilish. Foto Henry Nicholls Reuters