Joga za zahodnjake

»Za vas je dovolj, če vam uspe v red spraviti svoje telo!«

Objavljeno
15. januar 2016 14.55
Polona Frelih
Polona Frelih
»Ko boš enkrat poskusila, ne boš mogla nehati,« me je prijateljica Jekaterina pred leti zvabila v enega od studiev bikram joge, ki je bila tisto zimo v Moskvi prava uspešnica. V ogrevani dvorani, opremljeni z ogledali, v katerih sem potem dan za dnem spremljala okorne gibe svojega zasedenega telesa, se je vedno kar trlo obiskovalcev. Potnih, oblečenih v mini kopalke, popolnih postav ter usklajenih gibov, ki bi bili težko videti še bolj elegantno. Zaradi znoja, ki je s prepotenih in vročičnih teles polzel na blazine, oblačkov pare in rahle omotice kot posledice vročine in fizičnega napora je v zraku lebdel rahlo erotičen naboj.

In res nisem mogla nehati. Kljub strahotnemu naporu sem vsaj dvakrat na teden kar 90 minut vztrajala v pregreti dvorani ter na ukaz inštruktorja ali inštruktorice pohlevno ponavljala 26 asan. Bila sem najbolj okorna in najmanj fit, na kar me je neusmiljeno opozarjalo ogledalo. A po vadbi sem bila kot prerojena. Kilogrami so čudežno izginjali, koža je postala nenavadno čista in gladka, moj organizem je dobesedno hrepenel po sadju in zelenjavi.

Še ena med več milijoni privržencev kulta Bikrama Choudhuryja, ki je »hot jogo« razvil iz tradicionalne hatha joge. Izvaja se v prostoru, ogrevanem do 40 stopinj Celzija in s 40-odstotno vlažnostjo. Poleg asan vključuje tudi dve dihalni vaji, končni cilj pa je dvigniti telesno temperaturo in s tem povečati telesno prožnost, omogočiti povečano potenje ter posledično prečistiti in razstrupiti telo. Delovanje toplote na mišice naj bi preprečevalo možnost nastanka poškodb. Vsaj tako svoj patent oglašuje Choudhury, ki je z »jogo za zahodnjake« najprej obnorel Hollywood, nato pa še preostali svet.

Pri bikram jogi ni odstopanj. Je kot verski kult. Studio za vadbo mora biti natanko takšen, kot je zapisano v navodilih, inštruktorji morajo v San Diegu opraviti pregrešno drag devettedenski program usposabljanja. Zato je 90-minutna vadba videti identično ne glede na to, ali poteka v sončni Kaliforniji ali pa v mrzli Rusiji.

Bikram joga je na zahodu uspešnica, ker se osredotoča na telo, in ne na duha, zato je bila med ortodoksnimi jogiji deležna številnih kritik. »Njegovo pogruntavščino lahko imenujete vadba, lahko govorite o odlični telesni aktivnosti, lahko govorite o čemerkoli, nikakor pa ne uporabljajte izraza joga. To je cinična zloraba hinduizma,« je kritičen dr. Aseem Shukla, sooustanovitelj Ameriške fundacije za hinduizem.

Bikram se požvižga na kritike. »Zahodnjaki ste kot duhovni otroci. Rodili ste se v napačni državi, z napačno barvo kože, v napačni kulturi. Nikoli ne boste spiritualni, kar ni vaša krivda. Za vas je dovolj, če vam uspe v red spraviti svoje telo,« guru in zabavljač brez dlake na jeziku odgovarja na vprašanje, ali smisel joge vendarle ni duhovna rast. In kaj meni o religioznih vidikih bikram joge? »Religija je največji drek, ki je bil kdaj ustvarjen!«

Skrivnost njegovega uspeha seveda ni njegova odkritost. »Zelo preprosto je. Tako kot jaz delajte dobro. Ljudem odkrijte, kako zjebani so njihovi možgani, zaradi katerih sovražijo sebe in svoje telo. Na srečo lahko lotus zraste tudi na smeteh. Pripravite jih, da se bodo zaljubili vase. To je skrivnost. Svojim prijateljem vedno govorim iste stvari in tako sem navdihnil tudi avtorje uspešnice Kurja juhica za dušo. Prodali so deset milijonov izvodov.«

Morda mu velja prisluhniti, saj je tudi sam s svojim jogijskim patentom ustvaril pravi mali imperij. Živi kot zvezdnik v palači na Beverly Hillsu in z voznim parkom, v katerem je več kot 40 rolsrojsev in bentleyjev.

Je materialno bogastvo v skladu z duhovnim načinom življenja? Zakaj pa ne! Napačno bi bilo sklepati, da lahko po poti duhovnosti hodijo samo revni Indijci, čeprav nam to sugerira celo Bikram. Zaradi njegovih pripomb na račun zahodnjakov ga lahko mirne vesti obtožimo rasizma. Sploh zdaj, ko je obkladanje z besedo rasist postalo tako priljubljeno početje. Saj te za rasista pogosto označijo samo zato, ker govoriš resnico. •