Levo mnenje: Le seksa in marihuane ne

Ravnatelj sumil, da starši otroka gojijo marihuano. Prijavil jih je policiji, ti pa so v kleti našli paradižnike in feferone.
Objavljeno
26. februar 2015 09.36
iza/kmetija Mazej
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Zgodilo se je pred nekaj tedni. Sedmošolec je med uro geografije povedal, da se tudi njihova družina nekaj malega ukvarja s kmetijstvom, le da oni gojijo zelenjavo in paradižnike v kleti pod lučjo. Učitelj je to informacijo posredoval ravnatelju, Dušanu Mercu z osnovne šole Prule, ta pa je brez vsakršnega premisleka, zgolj na podlagi otrokove izjave, podal prijavo na policijo. Prepričan je bil namreč, da se starši ukvarjajo z gojenjem marihuane. Policisti so potrkali na vrata družine in preiskali stanovanje in klet, v njej pa so našli, ne boste verjeli, paradižnike, feferone in drugo legalno zelenjavo.

Zgodba je začuda ušla večini medijev, daljšega prispevka na to temo so se lotili le na portalu Za-misli. Zanje je Merc povedal, da je »upravičeno sumil, kar je sumil«, da se z otrokom in njegovimi starši pred tem ni pogovoril, ker da »zakaj bi se jaz s tem ukvarjal«, krivdo za otrokovo nezaupanje in dejstvo, da ga od takrat ni bilo v šolo, pa pripisal staršem. Ko ga je novinar vprašal, ali se mu zdi, da bi se moral otroku vsaj opravičiti, je odgovoril: »Zakaj pa, kaj pa ima on s tem?« Sicer je še povedal, da bi starše otrok na svoji šoli strokovnim službam prijavil tudi, če bi jih otrok zalotil pri seksu, potem pa o tem poročal učiteljem.

To ni zapis, s katerim bi želela neposredno napasti prulskega ravnatelja, ki se sicer v medijih – kot strokovnjak na področju šolstva – pojavlja precej pogosto. Treba pa se je vprašati o njegovem absolutnem prepričanju o pravilnosti in načinu ravnanja.

Nič novega vam najbrž ne bom povedala, če kot medklic zapišem, da je ameriška zvezna država Kolorado, v kateri so pred dobrim letom legalizirali gojenje in prodajo marihuane, lani zgolj od teh aktivnosti prebivalcev nabrala za 44 milijonov dolarjev davka, občutno pa je upadel tudi odstotek aretacij, povezanih s preprodajo drog.

Medtem torej, ko naše vrhovne glave za več kot 120 milijonov zmanjšujejo izdatke za socialo, 70 milijonov manj namenjajo brezposelnim, 30 milijonov manj pa starševskim nadomestilom in družinskim prejemkom, nihče ne pomisli na alternativno rešitev – marihuano. Zato, ker je v povprečni naši glavi to še vedno droga, zaradi katere potem vsak, ki jo je poskusil, pristane na heroinu, in droga, zaradi katere mladi zabluzijo, odrasli, ki jo kadijo, pa so obravnavani kot drugorazredni.

Te dni v Sloveniji poteka akcija 40 dni brez alkohola, zaradi katerega vsako leto v bolnišnico sprejmejo štiri tisoč oseb. Kljub temu je v deželi šentflorjanski popolnoma sprejemljivo, če te sosed povabi na ogled svoje zbirke viskijev, če pa bi ti želel pokazati mojstrsko vzgojeno bilko marihuane, ki jo bo skadil v zavetju domačega balkona, pa bi bil to že primer za tožarjenje inštitucijam.

Ne seksati in kaditi trave, steklenice se pa kar trdno primite. O tem, koliko ga pijete, vas namreč nihče ne misli nikomur zatožiti. Razen če boste pod vplivom alkohola pretepali ženo. A tudi takrat se bomo najbrž obrnili stran. Ker to se nas pa res ne tiče.