Mir nad Kračami in nad Uničnim

Le koliko bo Zasavce stala sanacija 13-letne bonace v Cerozu?

Objavljeno
21. november 2018 15.00
Posodobljeno
21. november 2018 15.00
Zmaga
Nedeljski večer. Med Smučidolom in Kračami je mir legel na zemljo. Snežinke se prijemljejo drevja, trav in streh … Pri Zorec pa je toplo in svetlo. In malce napeto. Kaj ne bi bilo. Prvi Zagorjan Matjaž Švagan z ekipo  Zagorja gre naprej čaka volilnih rezultatov. Saj ne, da bi bili v skrbeh, da izgubijo volitve. Njegov sedmi mandat je potrjen s 77,88 odstotka glasov. V trenutku hvaležnosti  Švagan svojim ljudem ganjen obljubi - deset mandatov. »Pečejo« pa se stoli za občinski svet! Ni mačji kašelj, če ti vladna stranka, v tem primeru premiera Šarca, napove, da bo dobila pet stolov. Na voljo pa jih je samo 25 …
 
Kazalci na uri turistične kmetije Zorčevih se pomaknejo krepko čez polnoč, ko v ZGN še kar čakajo. Število stolov, ki naj bi jih v občinskem svetu dobila LMŠ, katere vidni član je minister za javno upravo Rudi Medved, se noče in noče premakniti z – enega. In tako je še danes … A ni še vse izgubljeno! Če se bodo Medvedovi, pardon Šarčevi, vzeli skupaj z Jelševarjevimi, se jim želja lahko uresniči. SLS Slavka Jelševarja je namreč dobila štiri stole. A na prvem ne bo sedel oče, temveč sin Primož Jelševar. To je to. Ali kot po novem pravi prvi Zagorjan: »To ni to.« Začelo se je že na predvolilnem radijskem soočenju. Voditeljica Švaganu omeni, da so za turiste s kemperji v Zagorju nekaj sicer naredili in vpraša: »Toda ali je to to?« Švagan pa: »To ni to. Zato ponovno kandidiram.« Na tem, zadnjem javnem soočenju se je moral potem še dvakrat zagovarjati. Moral je demantirati en spletni portal, ki je napačno poročal, da bo uvedel plačljivo parkiranje in moral je popraviti prvo trbovsko gospodično Gabrič, ki je javno »fejkala« zgodbo o investitorju iz Moravč. Pri poročanju o (ne)plačljivem parkiranju  je izpadla predponica ne-. Se pač zgodi, a ne? Medtem ko investitorja iz Trbovelj v Zagorje ni pregnala trboveljska občinska skrb za ekologijo. Se je kar sam odločil – pobegniti … A na poti se je očitno nekje izgubil, saj ga tudi v Zagorje še ni.
 
Trboveljski volivci so gospodično vseeno nagradili. Levi blok je očitno strnil vrste in pljunil v lastno skledo. Vrste SD v občinskem svetu so se skoraj prepolovile, vanj ni prišel niti lokalni predsednik SD niti en sam iz SMC in le eden od Levice. Ker se polovici naroda ni dalo vstati iz svojih foteljev, druga polovica, ki je navalila na volišča, pa je veselo podprla znani jim obraz. Se zgodi, a ne? Je pa zato »neznani« Jože Pustoslemšek dobil spodbudna dva stola. Zdaj bo imela gospodična v občinskem svetu absolutno večino. Kar je zelo dobro. V večinskem ustroju se krivda za slabo ali nič narejeno ne deli proporcionalno. Je kar večinska. V vsaki nesreči pa je običajno tudi nekaj sreče. Tudi v trbovski: na sejah  je poslej pričakovati bolj družinsko vzdušje. V svet prihaja tudi mama prve gospodične. Če sta imela koprski Popovič in zagorski Jelševar na listi sina, zakaj prva trbovska gospodična ne bi imela mame Pepce?
 
Sicer pa vse Zasavje napeto čaka volilnega izida v drugem krogu v Hrastniku, kjer se bo vodilna občinska ekipa pomladila ne glede na zmagovalca. Marko Funkl jih šteje 34, Jani Medvešek štiri več. Pravijo, da prepih Hrastniku po dolgih letih bonace ne bo škodil. Če vprašate mene, kakšen piš Cerozu tudi ne, pa da Zasavci izvedo, koliko jih bo stala sanacija 13-letne bonace nad Uničnim.