Napoj pravičnosti

Bo 21. stoletje odvisno od gospodarskih imperialistov?
Objavljeno
04. september 2017 01.13
Zorana Baković
Zorana Baković
Ali bo Brics preživel preizkušnje, pred katerimi je, je odvisno od tega, ali bo njegovih pet članic našlo formulo za pravo enakopravnost. Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika se bodo pretvorile v pravi blok šele takrat, ko bodo sprožile novo ureditev, v kateri izguba za eno državo ne pomeni dobička za drugo in v kateri bodo vsi nosilci prispevali k splošnemu razvoju novih idej za skupno dobro.

Ko opazujemo Brics, je tako, kakor da bi gledali sebe. Največje vprašanje je, ali bo 21. stoletje odvisno od gospodarskih imperialistov. Postajajo ideološki hegemoni, ki so dosegli, da male države ne potrebujejo diplomacije, ker tako in tako o vsem odločajo veliki. Ne potrebujejo niti gospodarske politike, ker jim tržne zakonitosti določijo mesto v veliki preskrbovalni verigi.

Ne glede na to, kako se bloki imenujejo, se v današnjem svetu ne morejo več opirati zgolj na svobodna trgovinska področja ali na omilitev omejitev pretoka kapitala. Če se že povezujejo države, ki se razlikujejo po velikosti, stopnji razvoja, zgodovinskih okoliščinah in kulturoloških ozadjih, lahko od njih pričakujemo, da se bodo posvetili resničnim problemom človeštva, kakor so zdravje in zdravstvo, sodobno izobraževanje in revščina.

Od vsakega multilateralnega kluba, ki je nastal zato, ker je obstoječa globalna ureditev postala pretesna za novo stoletje, se pričakuje, da bo razširil prostor za razvoj. Prav tako od Bricsa. Vendar ne za neusmiljeno izkoriščanje vsega razpoložljivega. Oziroma če uporabimo jezik kitajskih legend: če je največji cilj alkimistov, ki so kovali temelje sodobne znanosti, najti napoj nesmrtnosti, je najplemenitejša naloga državnikov, ki postavljajo temelje nove ureditve, narediti napoj pravičnosti: države do drugih držav, države do človeka in vseh skupaj do narave.