Opravičilo

Zavedam se, da morajo opravičilo za odsotnost od pouka napisati starši ali skrbniki otrok. A vas prosim, da za tiste, ki jim ga starši ne bodo napisali, kot opravičilo velja besedilo tega zapisa.

Objavljeno
15. marec 2019 06.00
Posodobljeno
15. marec 2019 06.00
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Spoštovana razredničarka, spoštovani razrednik! Vljudno prosim, da izrezek tega zapisa velja kot opravičilo za izostanek od pouka v času, ko na današnji dan, petek 15. marca, traja shod za podnebno pravičnost. Kot veste, se danes ob 11.55 po številnih državah sveta začne protest mladine, s katerim nova generacija opozarja na segrevanje ozračja.

Tudi slovenske šolarke in šolarji sodelujejo pri protestu. Pri odločitvi, da gredo ob 11.55 na zborovanje, nekatere njihovi starši podpirajo, najbrž pa nekateri starši odsotnosti od pouka svojim otrokom ne bodo dovolili. Zavedam se, da morajo opravičilo za odsotnost od pouka napisati starši ali skrbniki otrok. A vas prosim, da za tiste, ki jim ga starši ne bodo napisali, kot opravičilo velja besedilo tega zapisa.

Prepričan sem, da učenka ali učenec, ki se danes odpravlja na protest, kar precej ve. Ne le da ve. Tudi razume. Razume, da so podnebne spremembe izjemno nevarne. Prepričan sem tudi, da bodo učenke ali učenci, ki bodo ta zapis našli, prebrali in ga morebiti predložili kot opravičilo, z nekaj truda nadoknadili tisto, kar bodo zamudili v šoli. Če so ta zapis prebrali, so radovedni. Če odhajajo na protest, niso zgolj radovedni, pač pa tudi razumejo. Če razumejo tisto, česar ne razumejo svetovni politični voditelji, bodo z nekaj truda razumeli tudi šolsko snov.

Če današnji protest, spoštovana učiteljica, spoštovani učitelj, ne bo dovolj glasen, dovolj številčen, ne bo stresel tistih, ki bi se jih moral dotakniti. Tudi ljudje, ki odločajo, bi morali imeti priložnost, da nadoknadijo tisto, česar se – kdo ve, zakaj – niso naučili.
Če danes na mestnih trgih ne bo dovolj mladine, ker se dijakinje in dijaki bojijo, da bodo dobili neupravičeno uro, bo mlada generacija zamudila priložnost, da dvigne svoj glas za vašo prihodnost. Hvala za razumevanje.