S polresnicami nad polresnice

Ali hočejo Dravske elektrarne Maribor zgraditi osem elektrarn ali pa zavajajo z dvoodstotnim povečanjem pomurskega BDP?
Objavljeno
04. oktober 2017 12.34
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Polresnice, alternativne resnice in »fake news« dandanašnji preplavljajo vse več sveta − tistega širnega, po vsem globusu in našega majhnega, v slovenski kokoši in ožje. Ni jih izumil ameriški svetlolasi prvi lažnivec, saj jih je bilo že prej povsod veliko. Le razširile so se po Trumpu tudi tja, kamor jih prej ni bilo dostojno trositi in raznašati. 

Ampak polresnice, o katerih bo govor danes, niso nič novega in krožijo po deželi ob Muri in po Sloveniji v raznih različicah in mutacijah že tri desetletja. Gre za polresnice o tem, koliko so potrebne in koliko bi bile za Pomurje in Pomurce koristne elektrarne na Muri.

Pri nas so Dravske elektrarne Maribor širjenja polresnic obtožile okoljevastvenike in njihove organizacije, ki so v koordinaciji WWF pred kratkim na Otoku ljubezni ob Muri pri Ižakovcih organizirale festival v okviru kampanje Rešimo Muro. Osnovno sporočilo celodnevnega dogodka je bilo nasprotovanje gradnji elektrarn na reki Muri, znotraj tega pa so pozamezni aktivisti tudi za medije rekli marsikaj kritičnega o Dravskih elektrarnah in o postopkih umeščanja v prostor prve načrtovane elektrarne v Hrastju Moti. Med drugim so opozarjali na nevarnost, da bi DEM, če dobijo zeleno luč za eno, pozneje hotele zgraditi še sedem elektrarn, kolikor jih je predvidenih s koncesijskim aktom, ki ga imajo in na to, da je okoljsko poročilo za HE Hrastje Mota negativno in da gradnja ne bi bila sprejemljiva.

Iz DEM so jim čez nekaj dni odgovorili s sporočilom za javnost z naslovom »Širjenje polresnic o energetski izrabi reke Mure ne koristi nikomur« in z očitkom, da okoljevarstveniki navajajo polresnične in zavajajoče podatke. Toda ne povedo, kateri podatki naj bi bili zavajajoči, tako da poučeni bralec lahko samo domneva, da gre verjetno za število elektrarn, ki jih nameravajo zgraditi. Sami namreč sporočajo, da se zavzemajo za gradnjo »do dveh hidroelektrarn na reki Muri, in ne osmih, kot je navedeno v koncesiji« in da torej očitki okoljevarstvenikov ne držijo. Toda koncesijski akt, ki jim dovoljuje gradnjo osmih elektrarn, je še veljaven in nihče še ni sprožil postopka za njegovo spremembo. Ali torej okoljevarstveniki lažejo?

V nadaljevanju pa dravski elektrarnarji kot argument v prid gradnje hidroelektrarn na Muri sami postrežejo s polresnico, ko trdijo, da bi »HE okolju Pomurja prinesle dodaten zagon v višini najmanj dveh odstotkov BDP«. V študiji iz leta 2010, na katero se pri tem sklicujejo, so strokovnjaki namreč v primeru gradnje ene elektrarne predvideli zgolj 0,17-odstotno povečanje pomurskega BDP, za 1,5 odstotka pa bi se ta povečal le, če bi zgradili šest elektrarn. Ali torej hočejo DEM zares zgraditi osem elektrarn ali pa zavajajo z dvoodstotnim povečanjem BDP?

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.