Ste soljudje? Si sočlovek?

Predsednik vlade, poslanke in poslanci, ministrice in ministri, morda veste, kako je videti vojna? Kaj je to vojna?
Objavljeno
07. februar 2017 15.21
Begunci
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Ste že videli zažgana otroška trupla? Ste se kdaj morali skrivati pred bombniki in topniškim obstreljevanjem? Poznate piskajoči vonj granate, ki leti proti vašemu še komaj stoječemu stanovanjskemu bloku? So vas kdaj ranili? So vas morali »operirati« v improvizirani bolnišnici, in to brez anestezije? Ali veste, kako se po eksploziji mine tresejo tla in pokajo stekla?

Ste kdaj stradali? Poznate vonj množičnih grobišč? Ste stotine noči preživeli v vlažni kleti in upali, da tista noč ne bo vaša zadnja in ne zadnja noč vaših bližnjih? Se je nekaj sto metrov od vas razstrelil samomorilski napadalec in pobil več ducatov ljudi, tudi mnoge, ki ste jih poznali, vas pa, ki ste preživeli povsem po naključju, še vedno muči občutek krivde, ker ste - preživeli? Veste, kako je, ko mesece ne zatisnete oči za več kot nekaj minut skupaj?

So vas v svoje vrste z - udejanjenimi - grožnjami poskušali »mobilizirati« tako pripadniki vladnih sil kot različnih uporniških milic? So vas kdaj mučili? So vas kdaj zaprli v temno sobo, v vaše utrujene oči usmerili močno luč in vas obtožili stvari, ki jih niste zagrešili? So koga izmed vaših bližnjih ubili le zato, ker pripada »napačni« etnični skupini, veruje v drugega boga ali ne sledi ... »vladni liniji«? Je vaš partner sredi dneva odšel po porušenem mestu iskat hrano in se ni nikoli vrnil? Poznate občutek ujetosti med dvema ognjema; med mnogimi in dobesednimi ognji? Vas razjeda sindrom posttravmatskega stresa?

Predsednik vlade, poslanke in poslanci, ministrice in ministri, morda veste, kako je biti begunec? Kaj pomeni biti begunec?

Imate za seboj več let vojne, preganjanja, revščine, trpljenja in obupa? So vas na mejah evropskih držav pretepali in žalili policisti v popolnih uniformah? So na vas med poskusom bega streljali turški vojaki? So vas - morda celo večkrat - oropali tihotapci? Ste kdaj ostali čisto brez vsega? Ste izgubili vsakršen stik s sorodniki in prijatelji, ki jim ni uspelo pobegniti? Kolikokrat so kriminalci potopili prenapolnjen čoln, s katerim ste pluli proti Grčiji? Poznate popolno razčlovečenje in celostno ponižanje? So morali vaši otroci v skriti tovarni na obrobju turškega obmorskega mesta za druge begunskega otroke šivati ponarejene reševalne jopiče, zaradi katerih je umrlo še več Alanov Kurdijev?

So kdaj na azilni dom nekje v Srednji Evropi, v katerem živite že leto dni, poletele molotovke? Vas imajo za terorista? Je vaš najmlajši otrok, ki mu je v hrupu begunskega taborišča vendarle uspelo zaspati, po mnenju ene izmed evropskih vlad speča celica Islamske države? Ste na poti v lažno svobodo zapravili vse svoje življenjske prihranke? So vas kdaj kot živino natovarjali na vlake in avtobuse? So vas na poti ločili od najbližjih?

Vam kot beguncu ali begunki niso hoteli nuditi zdravniške pomoči, ker niste bili »življenjsko ogroženi«, kot, denimo, velja v Sloveniji? Ste mesece preživeli v peklu modernih koncentracijskih taborišč na grških egejskih otokih? So vas morda evropski (slovenski) birokrati deportirali nazaj na vojno območje, ker menijo, da je pri vas doma varno?

Ste soljudje? Si sočlovek?