Tlačani in knezi: Dan mrtvih gradbišč

Zamuditi vse, kar se zamuditi da, je edino, česar se drže dijaki, slovenske železnice in celjski knezi.
Objavljeno
27. oktober 2017 12.32
Brane Piano
Brane Piano
Če tlačani zamujamo v službo, nam grozi odpoved. Če svojim tlačankam zjutraj ne pristavimo za prvo kavo, je za nekaj časa konec domačega veselja. In če tlačanke pred polnočjo ne pridejo po nas v gostilno, zjutraj zamudimo v službo ... Tako se vrti ta naš tlačanski svet, da je vsaka reč za nekaj slaba in vse življenje vsak lovi svoj dolgi rep ...

Ampak knežja občina Celje težav te vrste nima. Ta zamuja po mili volji, in če je mogoče kaj prestaviti v prihodnost, to tudi preloži, če je izvedljivo česa ne narediti pravi čas ali celo kakšno reč za vedno neopazno odložiti v kot, takrat občina priložnosti nikoli ne izpusti iz rok. Zamuditi vse, kar se zamuditi da, je edina zapoved, ki jo celjska oblast, dijaki, slovenske železnice in celjski knezi dosledno spoštujejo.

Tako nas je dohitela žalostna novica, da Popovičeva ulica pod Mestnim pokopališčem knežje občine Celje ne bo končana pred dnevom mrtvih, ker izvajalec del VOC Celje še ni speljal zalednih voda v jarke in odtoke. Vesela novica, popravljajo v knežji službi za stike z nezemeljsko slavo gospoda župana in za čaščenje že dobrega pol stoletja izumrlih nemških vladarjev mesta, pa je, da bo nedokončana Popovičeva ulica »v času praznikov utrjena v makadamski izvedbi in odprta za promet«.

Lani smo se na britof vozili po asfaltu, letos se bomo po pesku.

Da so cestni in kanalizacijski podvigi letos posvečeni dnevu mrtvih, bi lahko zmotno sodili tudi po novici, da je knežja občina Teharjam – zaradi domnevnega sorodstva s celjskimi grofi nekdanji plemiški občini – ta mesec čisto blizu pokopališča začela graditi 900 metrov kanalizacije. Vse od časov celjskih grofov je s Teharij na Vrhe niso dobili, čeprav imajo v svojem grbu dve izmed treh celjskih zvezd. Eni počasni »modeli« so tile naši knezi, ne pa zvezde ...

Ducat let je tudi že od takrat, ko so celjski knezi črno na belem dobili podatke, da so igrišča celjskih vrtcev nasuta z zastrupljeno zemljo. Pa je moral priti letošnji turobni čas pred dnevom mrtvih, da so se zganili in oznanili, da bodo v večini vrtcev zemljo s svincem, kadmijem, arzenom in cinkom zamenjali s takšno brez teh kovin.

Ah, tudi župansko predvolilno leto ni od muh, še tlačanom se nam v njem lahko nasmehne obet bolj zdravega okolja za otroke. A če so v vrtcih septembra z novimi meritvami spet potrdili zastrupljenost, za že zamenjano zemljo v vrtcu na Hudinji do prejšnjega tedna rezultatov nismo mogli videti. Mogoče je pa res tako čista, da bi morali knezom na besedo verjeti?

Zato se nam nikamor v knežjem predvolilnem letu ne bo mudilo, ko bomo za pokojne svojce kupovali sveče. Morda se nam še kaj o urnih knezih in naši počasni pameti posveti?