Tlačani in knezi: Mobilni v dežju

Želijo, da bi se manj vozili z avtomobili, ker cste razpadajo

Objavljeno
22. september 2017 10.43
Brane Piano
Brane Piano
Bralec bo zaradi našega vsakotedenskega usajanja upravičeno pomislil, da tlačani ne maramo svojih knezov oziroma imamo ene manj, drugih prav nič radi. Ampak življenje plete svoje zgodbe o funkcionarjih tudi to jesen in nismo krivi, da v glavnem bedaste. Tako smo te dni slišali še nekaj novic iz naših lokalnih skupnosti in se spet prijemali za glave.

V prihodnje se bomo morali bolj bati občinskih redarjev kakor policajev. Razložimo. V Velenju je občina policajem že leta 2013 kupila tri kolesa, zdaj pa so občinskim stražnikom, ki so že pred policaji patruljirali na kolesih, kupili še vespo.

V Celju stražniki nimajo mopedov, bo pa občina policajem podarila kar štiri kolesa; eno več menda zato, da bo posekala velenjske dosežke na področju mobilnosti reda in zakona. A ker celjski proračun ne zmore naenkrat kupiti tako obsežnega voznega parka, kakršnega predstavljajo štiri kolesa, bodo policaji dve kolesi dobili letos, dve pa prihodnje leto.

Ko smo ravno pri prevozih s kolesi, o katerih nas politiki prepričujejo, da so prijazni do okolja, čeprav zagret kolesar pusti ravno toliko ogljičnega odtisa kakor moped, povejmo, da kneze prav malo briga naše okolje. Na veliko ponekod že gradijo, drugod po Savinjski regiji pa še obljubljajo nove kolesarske steze, za katere bodo knezi večino denarja dobili podarjenega iz Ljubljane in Bruslja. A, kot rečeno, ne gre jim za okolje. Zato želijo, da bi se manj vozili z avtomobili, ker ceste razpadajo, za popravila in za nov asfalt pa nimajo denarja.

Tudi v tednu mobilnosti, ko tole pišemo in so se vse občine vključile vanj, da bi tlačani imeli vtis, kako veliko je knezom do našega zdravja in dobrega počutja, je takoj nastala zagata. Slabo vreme z dežjem je bilo napovedano in za torek so z občine Slovenske Konjice sporočili, da testi električnih vozil odpadejo. Seveda zato, ker nikjer ni dovolj javnega potniškega prometa in vedo, da kadar dežuje, sneži ali pa je zunaj minus dvajset, tlačani otroke še vedno prevažamo na dizel in nam je malo mar za naš planet. Za otroke gre, namreč, da ne bi dobili pljučnice ...

Zdaj so izvedenci za promet oznanili, da kratkoročno zapiranje mest za promet slabo vpliva na zmanjšanje obsega prometa. Tudi Konjičani zato letos ne bodo med tednom mobilnosti za promet zaprli Starega trga. Mi pa se sprašujemo, zakaj so nam vrsto let po štajerskih mestih in trgih med tednom mobilnosti prepovedovali vožnjo z avti in kako slabo je to kumulativno vplivalo na nas.

Eh, pač tako, da se zdaj še več in raje vozimo, saj nikoli ne vemo, ali nam ne bodo že jutri ukinili kakšne ceste, če že ne bo sama razpadla ...