Tlačani in knezi: Na tržnici

V nedeljo še ne bo šlo za klanje, lokalne koline bodo prihodnje leto.
Objavljeno
10. november 2017 09.36
Brane Piano
Brane Piano
V soboto se je kandidat Borut Pahor pripravljal na nedeljsko nadaljevanje hoje Po dolgem in počez po Sloveniji – potem se je sprehodil od Dravograda do Mislinje, spremljala ga je jata sivih vran. Že dopoldne pa je v soboto v Celje na turneji Iz kraja v kraj prispel Marjan Šarec in kandidat se je s spremstvom brez golobov odpravil na Prešernovo ulico. Čakali so ga. Prvi celjski knez Bojan Šrot je bil tam s Katarino, okoli pa se je smukal prvi gasilec in nekdanji predsednik izpostave Janševe stranke Janko Požežnik. Pozdravili so Šarca, saj Pahorja so že spomladi, ko si je s poljskim predsednikom v Celju ogledoval ruševine.

Mimoidočim tlačanom ni bilo nič jasno. Sta dva celjska veljaka z eno boljšo polovico prišla delat uslugo Pahorju in škodo Šarcu ali ravno obratno? Je skupno slikanje koristilo Šarcu ali pa bo sadove celjskega dogodka v nedeljo žel Pahor?

Še bolj smo bili tlačani zmedeni, ko se je procesija s Prešernove ulice odpravila na mestno tržnico, ko jo upravlja Šrotov nič več ljudski strankarski sopotnik Marko Zidanšek. Morilska kombinacija, ni kaj. Za prihodnje volitve in kandidate velja iz tega potegniti nauk, da med kampanjo ni dobro hoditi v Celje, saj ne veš, kateri knez te lahko s podporo tako namoči, da si na volitvah oplel. Škoda storjena ne popravi se nobena ...

A naših dilem je bilo konec, ko je Šarec kupil nekaj zelenjave. Pa smo se spomnili: tudi v Celju bodo prihodnje leto lokalne koline, in smo si na tržnici nakupili krvavic, pečenic, kožaric, kisle repe in zelja, da je bil pogled v cekar lepši kakor na bodoče celjske kandidate.

Na volilne bitke se je namreč treba pripraviti, predvsem pride prav močan želodec. Kako bi bilo videti, če nam bo prihodnje leto postalo slabo zaradi političnih janičarjev na Listi prvega kneza? Kam pa pridemo, če bomo bruhali ob branju seznama uslužbenk smetišča in občinskih zavodov, aparatčikov, neodločnežev, prekaljenih partijcev, verskih zamaknjencev in že delovno nezmožnih na listah za volitve v knežji mestni svet? Hja, kam ... Tja, kjer smo že zdaj. Zaradi takšne zelenjavne koalicije – pretkano jo imenujejo neformalna, kar naj razumemo, da je v resnici ni, vsekakor pa nam, tlačanom, za noben denar v Celju nikoli za nič ne bo odgovarjala, med sabo se bo pa vnaprej o vsem dogovorila in nas napetnajstila – smo tukaj, kjer smo ...

Sicer pa v nedeljo še ne bo šlo za koline, klali nas bodo prihodnje leto, zdaj, so lepo povedali na radiu, bo šlo za otroke. Izbrali bomo enega ali drugega, tudi če bo prišlo volit dovolj polnoletnih tlačanskih otrok.