Tlačani in knezi: Nova metla

Že Jezus Kristus in sv. Peter sta se kopala v Rimskih Toplicah
Objavljeno
16. december 2017 17.36
Brane Piano
Brane Piano
Slovenskim toplicam je vlada v sredo znižala dajatve za uporabo termalne vode iz slovenskega podzemlja. Tudi v naši širni Savinjski regiji, kjer sta se svoje dni v Aškerčevi Legendi o toplicah že Jezus Kristus in sveti Peter kopala v Rimskih Toplicah. Pa je ob tisti priliki Peter vzkliknil:

»Oh, drugód ustvári táke še toplíce!«
prosi Peter milo umivaje lice.
»V časih pôznih – videl bodeš! – v celih rôjih
največ po toplícah bo – rojakov môjih!«

No, zdaj jih je v Rimskih Termah malo manj. Rojakov. Od ruskega prevzema še ene naložbe, ki je knezi niso znali dokončati brez dolgov, je tam največ Rusov. Kronanih glav pa, ki so tja zahajale še pred stoletjem in več, takšnih, da smo bili še tlačani ponosni na svoje hlapčevstvo, tudi ni naokoli.

Od zdraviliškega turizma v Zrečah, Topolšici, Rogaški Slatini, na Dobrni, v Laškem in Rimskih Toplicah – rudarsko mesto Velenje nima ničesar, knežje mesto Celje pa še toliko ne.

Boste dejali, da smo si kar sami krivi, ko pa natolcujemo tja v tri dni, ne pa knezi, ki krojijo papirnate strategije razvoja turizma.

Pa problematika postaja obupna. Ta teden je celo Turistično kulturno društvo Celje, ki je pred leti Stari grad z občino zatavšalo za stanovanje pod nekdanjim peep-showom v Gosposki ulici, sklenilo, da nikomur ne bo dodelilo tradicionalne metle v opomin na ruševinski videz mestnih stavb in trgov.

So povedali, da so lani ali predlani metlo dali knežji občini zaradi zanemarjenega Muzejskega trga, mi pa smo potem slišali prvega kneza Bojana Šrota, ko se je javno zahvaljeval, da so ga na to spomnili ... Saj, trg je zdaj že skoraj urejen, stalo je lepe denarce, pa še rimske freske so našli pod njim in jih bodo razstavili. Ampak lepa reč je ta, da morajo ljubitelji hortikulture, srednjeveških šeg in turistov opominjati politično oblast in mestne kneze na njihovo delo in dolžnosti.

Z metlo celjskih turističnih prostovoljcev je še druga težava. Pojasnili so, da letos metle niso nikomur dodelili tudi zato, ker bi jo spet morali istim, ki jo imajo že iz prejšnjih let.

Potemtakem se ne čudimo, da iz okoliških toplic v Celje le malo gostov zaide na oglede, razen če jih v Rogaški Slatini kap in jih morajo prepeljati v celjsko bolnico.

Pa Velenje ... Ali kakšne Hrvate iz Topolšice zanimajo spomeniki padlim borcem in mestnim očetom? Se z Dobrne gostje morda množično vozijo v Velenje gledat prihod dedka Mraza? Ne in ne. Iz naših toplic se raje odpeljejo na izlet in po nakupih v Gradec, Zagreb ali v Ljubljano.

Knezom novih metel res nima pomena deliti, saj le malo pomaga. Bomo morali kar pri starih metlah ostati, čeprav nanje nismo prav nič ponosni.