Tlačani in knezi: Občina v omaki

Celje nima dobre organizacije uprave, je pa ta zato zelo vitka

Objavljeno
07. julij 2017 13.44
Brane Piano
Brane Piano
Prejšnji teden je na zasedanju knežjih mestnih svetnikov Celja na željo knežjega župana izstopilo iz Združenja občin Slovenije in iz Skupnosti občin Slovenije – iz Zosa in Sosa. Ostalo je le še v Združenju mestnih občin Slovenije – v Zmosu.

Svetnik Jože Zimšek iz Desusa, stranke z najdaljšim zgodovinskim spominom, je povedal nekako tako, da je bilo ob včlanitvi v različne omake slovenskih občin rečeno, da bo Celje s članstvom laže pridobilo državne sogovornike in strokovno podporo, ampak da bo vseeno podprl izstop.

Celje je v Sosu že 20 let, še iz časov župana Zimška. V Zos je padlo pred 15 leti, torej že za časa Šrota. Ta je pojasnil, da je Celje v Zmosu dve leti. Prej vanj ni hotelo, ker Zmos ni imel statusa reprezentativnosti. Tudi zdaj ga še nima, a ustavno sodišče je reklo, da ga mora dobiti, in do konca leta ga morda bo ... Seveda mora osnovo za to omako, torej prežganje, pripraviti državni zbor, zato je do golaža še daleč.

Mestne občine imajo podobne probleme, je še povedal Šrot, na primer višino povprečnine, ki je mesta vedno premalo dobijo iz državnega proračuna. No, dodajamo, saj je Tabor, Solčava ali Dobje tudi dobe premalo, ampak zanje je Celju očitno vseeno.

Ne vemo, kakšno računico ima v mislih Šrot, je pa bilo prejšnji teden očitno, da mu gre računstvo na živce, in je torej Mestna občina Celje po volji župana ukinila občinski oddelek za finance in gospodarstvo. Predsednik odbora za finance in premoženjska vprašanja Stane Rozman se je kar malo razburil, ko ga je nekdo vprašal, zakaj ukinitve občinskega računovodstva ni obravnaval tudi njegov odbor. Je rekel, da se jim ni treba ukvarjati z reorganizacijo občinske uprave ...

O tej, torej o občinski upravi, pa je dvoje povedal Šrot. Dejal je, da se že deset let pogovarjajo, da Celje nima dobre organizacije uprave, je pa zato zelo vitka. Khm, iz prijaznosti do uslužbenk v času kopalne sezone o tem ne bomo razglabljali ...

Brigita Čokl iz Desusa je izrazila še zaskrbljenost, ker bosta za kmetijstvo v mestu Celje po novem skrbela dva občinska oddelka, ne bo pa več imelo finančnika, ki bi si upal postrani pogledati župana. In Vinko Skale iz SMC je, preden so potem svetniki z večino sprejeli županove predloge o ukinitvi oddelka za finance in gospodarstvo, rekel, da je finančnik drugi človek občine in da njegova ukinitev tudi njega skrbi.

Le kaj ga bo skrbelo! Končno bo imelo Celje tudi po statutu, aktu o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest samo prvega človeka občine, tretjina drugih nameščencev in nameščenk je tako ali tako iz sosednjih občin, pa še vitki so menda. Torej pod Šrotom na občini ni veliko Celjanov, kdor je, je pa suhec.