Tlačani in knezi: Prikazovalniki

Ostajamo tepci in tudi naši župani niso nič pametnejši od robotskih sesalnikov.
Objavljeno
16. september 2017 16.53
Brane Piano
Brane Piano
Pametni so naši telefoni, tudi velenjski pralni stroji so pametni. Tlačani ostajamo tepci in tudi naši knezi, župani torej, niso nič pametnejši od robotskih sesalnikov.

To je v sredo na svoj šegavi način potrdil prvi celjski knez Bojan Šrot. Na konferenci o pametnih mestih je udeležence iz številnih slovenskih občin nagovoril s temi besedami: »Danes je že vse pametno, prave definicije, kdaj je mesto pametno, pa nimamo. Ali je to takrat, ko vzpostavimo wi-fi ali ko vzpostavimo tipala za onesnaženost zraka, zasedenost parkirišč ...?«

Konferenco so na celjskem sejmišču sklicali, da bi si župani odgovorili na vprašanje, ali so pametna mesta in skupnosti resničnost ali fikcija.

To bi jim lahko povedali tlačani in ne bi jim bilo treba hoditi v Celje na potne stroške svojih občin in na sejmišču jesti pleskavic in prebranca. Pametna mesta namreč niso nobena fantazija, nekoč bodo realnost! Ampak kakor tematiko razumejo naši župani, jih prav kmalu tudi še ne bomo imeli.

Tako je še govoril naš celjski knez, da si je zapomnil nasvet predavatelja s konference o pametnih mestih v Barceloni o tem, da morajo mestne spletne portale puščati odprte, saj sami ne morejo najti najboljših rešitev, ker najpametnejši ljudje v mestu ne delajo za njih.

Bolj se s tem ne bi mogli strinjati! Kaj takega, da bi namreč delali za kneze, najpametnejšim tlačanom niti na kraj pameti ne pade. Zato jim je všeč predlog, da bi svoje neznanje naprtili nam. Zaman bo ves trud. Toliko smo pa že brihtni.

Od navdušenja so bili udeleženci konference iz slovenskih mest in vasi čisto preč že ob predstavitvi iz Dubrovnika, kjer telefonski programček turistu pomaga, da se izogne gneči v gostilnah in zasedenim parkiriščem. Kakšna novotarija je pa zdaj to? Saj tega in podobnega je z malo programiranja in apliciranja na voljo, kolikor kdo hoče ...

Zato nas skrbijo razmišljanja v slogu, češ, včeraj smo pamet merili s številom semaforjev, danes pa z merilniki onesnaženja zraka. To nas ne bo privedlo do pametnih mest, sploh Celja ne, kjer kandidati za župane že tri volilne kampanje obljubljajo javni brezžični dostop do spleta, pa ga še zdaj nimamo.

Kako si župani predstavljajo uvajanje pameti v mesta in vasi, smo ta teden lahko videli tudi na Polzeli in Ljubnem. Na cesti ob šolskih poteh so postavili prikazovalnika hitrosti in zdaj bo vsak šofer vedel, pri kakšni hitrosti je povozil šolarja ...

Tristo kosmatih! Pametno naselje ni opozorilna tabla z izpisano hitrostjo vožnje v napačno smer! Pametna skupnost je tista, kjer so pametni tako knezi kakor tlačani – po tem vrstnem redu. Najprej župani, potem mi. Če prvim pameti primanjkuje, ne bo pomagala nobena konferenca.