Tlačani in knezi: Skale nad cesto

Napihnjeni občinski proračuni 2018 in župani obljubljajo vsemogoče
Objavljeno
01. december 2017 05.00
Posodobljeno
01. december 2017 17.00
Prihodnje leto bodo državnozborske in občinske volitve, pa še kakšen referendum o pravici tlačanov do slabe volje lahko pade vmes ... Župani Savinjske regije so se – seveda s tlačanskim denarjem – že lotili predvolilne kampanje. Napihnjeni občinski proračuni za leto 2018 in župani obljubljajo vse mogoče. V oko nam je padlo nekaj načrtov Velenja in Celja. Velenjski tlačani bodo obnovili Tita, celjski pa bodo namesto ceste zgradili igrišče za pumpanje.

Slišimo, da velenjski tovariš knez Bojan Kontič še kar napoveduje tožbo proti elektrarni za tri četrt milijona. Ta mu bo prišla prav na županskih volitvah, saj je bil pravkar izvoljen v državni svet in v državni zbor ne bo silil ... Zato pa bo obnovil spomenik Titu na Titovem trgu.

Velenjski svetnik Anton de Costa je proti temu protestiral, rekoč, da je Titovo »delo« 1,2 milijona pobitih, tudi tistih v Auschwitzu ... Kontič o Hitlerju, narodnoosvobodilni vojski in v bran Tita ni rekel ničesar. Mu ni treba. Ima večino in proračun 2018 si je v prvem krogu dal mirno potrditi z dvigom rok.

Celjski gospod knez Bojan Šrot, ki sicer pravi, da se nič ne počuti kneza, že leta obljublja gradnjo severne vezne ceste Nova vas/Dečkovo naselje–Ostrožno. Ta je pogoj za gladko krožno vožnjo mestnih avtobusov. Cesta še nima gradbenega dovoljenja, čeprav jo nasipavajo že tri leta leti ...

Avtobuse bo torej kupil, vozil jih bo Darko Klarič, ceste ne potrebuje. Proračun 2018 je raje razdrobil na volivcem všečne, ne pa nujne investicije. Še iz proračuna 2017 bo nastala kolesarska steza z grbinami v Dečkovem naselju – pumptrack. V 2018, tudi na račun ceste, pa še skakalnica v Šmartinsko jezero.

Nam se zdi oboje nepotrebno. Saj so celjske ceste že dovolj grbaste, dvogrbi pumptrack most čez Koprivnico pa imamo na koncu Dečkovega naselja. Niti v vodo ne bi skočili, čeprav ob samogovorih prvega kneza včasih tudi na to pomislimo.

Ampak niti v Celju svetniki ne držijo jezika za zobmi. Po našem zapisu proti dizelskim avtobusom zdaj Šrot načrtuje plinske, ker že deset let »razmišlja o plinski polnilnici«.

Gregor Gregorin je vseeno izrazil interes za električne avtobuse, a je Šrot rekel, da ne, ker so manj razviti od osebnih avtov. Tudi Vinko Skale je oporekal županu in svetnikom, ki so proračun 2018 hvalili kot investicijskega. Drek pa investicijski, zaradi nedorečenosti je očitno le političen, je dal vedeti Skale in tudi, da ga niti 90 odstotkov ne bodo izpolnili. O mečkanju s severno vezno cesto pa je rekel, da gre za občinsko indolentnost in za prozorne kalkulacije, da bi najprej oddali koncesijo za občinske ceste, koncesionar, tisti na občinska prsa vzeti gradbinec, pa bi jo potem lahko delal brez razpisa.

Tlačani bomo pred lokalnimi volitvami še pošteno napumpani.


Tlačani in knezi: Skale nad cesto

Nasip za severno vezno cesto v Celju gradijo preudarno, v teh dneh so proslavljali že tretjo obletnico nasipavanja. Foto: Brane Piano