Tlačani in knezi: Zakaj so nesrečniki

Vsaka nadloga je za nekaj dobra in politiki ostajajo najbolj hvaležna tvarina za novinarsko obdelavo.
Objavljeno
06. oktober 2017 11.52
Brane Piano o koristnosti smole
Brane Piano o koristnosti smole
Dnevnik poroča, da je inšpektorica na Vranskem prepovedala uporabo mrliške vežice, ker ji niso mogli pokazati uporabnega dovoljenja, saj ga je že pred 35 leti odnesla poplava.

Če prav razumemo, so torej ves ta čas številni vranski pokojniki v mrliški vežici ležali na črno, in ker je izginil dokaz o gradbeni in požarni varnosti, ni nobenega jamstva, da se v svojem predposlednjem počivališču niso izpostavljali nevarnosti in da se jim tudi po smrti kaj hudega ne pripeti.

To je seveda vseeno manj žalostno od tiste predlanske ali kdaj je že bila stiske s prostorom na celjskem mestnem pokopališču, kjer je preprosto zmanjkalo grobov in je moral kar naš prvi knez udariti po mizi, da so se na pokopališču malo stisnili in med grobovi naredili še nekaj prostora ... Za vsak primer, da ne bi preživeli užaloščeni tlačanski sorodniki tavali po celjskem pokopališču, so potem na njem postavili še digitalne informacijske točke, na kateri parceli, ob kom in od kdaj kakšen pokojnik leži.

Ko smo ravno omenili prvega kneza, ki nam v Celju – tega bo kmalu že dve desetletji – vlada po svojih sposobnostih in nagnjenjih, moram s tlačani deliti nedavni pripetljaj, ki me je pahnil v zaskrbljenost.

Spremljam ta teden slovesnost ob četrtstoletni obletnici območnega kluba podjetnikov Zlatorog in me, kakor da govori o hruškah, znanec prostodušno pobara, ali ne bi bil že čas in kaj bomo storili, da se znebimo prvega kneza in mu preprečimo, da bi nam vladal še en mandat. Prosim? S tem da res nočem imeti nobenega opravka, sem mu odvrnil, o čem bom pa potem pisal, s čim si bom služil kruh?

Kakor se koga že drži smola, tako je vsaka nadloga za nekaj dobra. Poplave so zato, da imajo inšpektorice delo z zapiranjem mrliških vežic, polna pokopališča so blagodejna za zaslužek gradbincev in kamnosekov, politiki pa ostajajo najbolj hvaležna tvarina za novinarsko obdelavo.

Kaj bi, na primer, počeli dimnikarji, če ne bi bili še vedno dolžni ometati saj iz brezsajnih dimnikov plinskih peči? Pa kaj bi delali prometni policisti, če tlačani ne bi prehitro vozili? Kako bi gasilci stavkali za višje plače, če nikjer ne bi gorelo, in kako bi lahko zdravniki zahtevali na stotine milijonov za odpravljanje čakalnih dob, če bi bili mi vsi vedno zdravi?

Tako bizarno razumemo tlačani tudi prva romanja predsedniških kandidatk na naše domovine konec. Minuli teden sta se tod mudili dve. Ena si je na Starem gradu ogledala Živo zgodovino, druga je bila pri maši v Spominskem parku Teharje. Zanimanje za davno preteklost in za mrtve je očitno dobro za kampanjo.