Tlačani in knezi: Lestvica najrevnejših

Bolje je biti vse življenje bogat, kakor en dan reven.
Objavljeno
24. november 2017 16.26
Brane Piano
Brane Piano
Ko je pred dnevi revija Manager objavila najnovejšo lestvico najbogatejših Slovencev, med prvo deseterico nismo našli nobenega Celjana. Tlačani smo se zamislili nad smolo svojih knezov mesta z bogato zgodovino in žalost nas je preplavila. Če niso zase dovolj skupaj spravili, da bi se lahko z njimi ponašali, le kako bi potem znali še za nas poskrbeti?

Poglejte. Naš Tušev Mirč je že lani izpadel iz stotnije, mesni knez Izi Krivec je z nje zletel letos, Bogomir Strašek je sicer takoj za deseterico, ampak on je z Ljubnega, trgovec Franc Jager malo za njim žal prav tako ni Celjan, saj ima podjetje v Rogaški Slatini, za njima pa so od domnevno naših le priseljenci in bogataši, ki so v Celju samo v vrtec hodili in so še pravočasno iz mesta odnesli pete, rekoč: »Bolje je biti vse življenje bogat, kakor en dan reven.«

Kaj bi z lestvicami najbogatejših, ko pa na njih ni Celjanov, od katerih bi tudi tlačani kaj imeli? Tistih Celjanov pa, ki bi sodili v prvo deseterico, nobena lestvica bogatih ne bo razkrila, saj se skrivajo za navideznimi lastniki kakor kača pod kamnom. Ne bo jih na lestvicah, mi pa se bomo še naprej pretvarjali, da zanje ne vemo; česar tlačan ne ve, ga ne boli.

Če se sprašujete, kateri bi to bili, samo na uho: čez teden ali dva bodo njihova imena med knezi na lestvicah najbolj priljubljenih Celjanov po izboru bralcev lokalnih medijev in volivcev lokalnih veljakov ... Pa pustimo, kakor vedno v skrbi za svoje zdravje, to ... Imamo boljšo zamisel.

Da ne bosta zgolj žalost in zavist uravnavala našega počutja, predlagamo, da začnemo sestavljati lestvico najrevnejših Celjanov. Zgolj sočutja in našega bodrenja bodo deležni tisti, ki se bodo nanjo uvrstili, in prav njih, ne pa najbogatejših, moramo razglasiti za junake našega mesta. Ker kaj je dandanes težje, z zvezami bogateti ali preživeti brez plače?

Ko smo že ravno pri plačah, opozorimo še na Levico Savinjske, ki bo jutri na celjski Zvezdi zbirala podpise za dvig minimalne plače na 700 evrov. Problem je, da so v kolektivnih pogodbah za gospodarstvo in v mnogih za javni sektor minimalne tarifne plače pod državno določeno minimalno, knezi nam pa izplačujejo dodatek za delo siromakov.

Po drugi strani pa nas malo le skrbi, da bo levica pod peticijo zbrala toliko podpisov, da jih vlada ne bo več mogla ignorirati in bo dvignila minimalno plačo. Naenkrat se bo peščici Celjanov skrčilo bogastvo, ker nam bodo morali dati povišice. Še manj Celjanov bo na lestvici najbogatejših, lestvice najrevnejših pa zaradi skoraj 100 evrov višjih plač tudi ne bomo mogli sestaviti.

Knežje mesto brez bogatih in revnih, to bi tudi bilo nekaj!