Umetnost nekoristnega

Tako smo ugotovili, da je nekoristnost lahko zelo koristna.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Ko je opustil delo varilca in se posvetil izumom, ki ničemur ne koristijo, je bila njegova žena zaskrbljena, vendar samo do takrat, ko se je pokazalo, da so milijoni ljudi v tem prepoznali pozabljeno lepoto veselja – zaradi veselja samega. Brez kakršnega koli namena. Brez tržne vrednosti. Včasih brez očitnega smisla.

Tridesetletnega Kitajca so njegovi internetni oboževalci hitro poimenovali »Nekoristni Edison«. Iz srca so se nasmejali motornemu kolesu s straniščno školjko pod sedežem. »Vodo izplaknete tako, da nekoliko pritisnete na plin,« je pojasnil Geng. Za svoje izume »Nekoristni Edison« ponuja navodila za uporabo na videoposnetkih, s katerimi zasluži dovolj za življenje celotne družine. Kaj pa vrteči se dežnik? Kolikokrat ste že zmočili hrbet, hlače in čevlje zaradi vode, ki se zliva ob dežniku, kadar stopite na ulico sredi naliva? Vrteči se dežnik preprečuje, da bi se to zgodilo, saj razmetava dežne kaplje na vse strani.

Geng sprejema vzdevek, ki so mu ga dali kibernetični častilci, vendar je njegov idol Nikola Tesla. Kako nekoristen se je moral zdeti daljinski upravljalnik, ko ga je ta genij izumil? Človekova ideja je pogosto daleč pred svojim časom, in če ji ne dovolimo utirati poti v prihodnost, bomo stopicali na mestu s koristnimi tehnologijami, ki so zastarele takoj, ko jih začnemo uporabljati.

Eden najnovejših Gengovih izumov je posoda, iz katere lahko jeste tudi po tem, ko se začne potres. Posoda je vgrajena v okvir z gibljivimi elementi, ki omogočajo, da posoda vedno ostane v istem položaju ter da se rezanci ne raztresejo in se juha ne razlije čez robove. »Nehal te bom spremljati samo, če se boš odločil izumiti nekaj koristnega!« mu je zagrozil oboževalec, potem ko se je iz srca nasmejal ideji, da bi nekdo hotel še naprej jesti kosilo, medtem ko se vsa hiša okoli njega trese. Kako svobodna zavest! Kako neomejena energija! Kakšna čista radost obstoja! In tako smo ugotovili, da je nekoristnost lahko zelo koristna.