Zasavska hvalnica norosti: Dončić, prvi zagorski zet

Prva trbovska gospodična ima majčke, Švagan pa − najboljše.
Objavljeno
21. september 2017 21.48
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trboveljska prva gospodična Gabrič je nabavila lične majčke z napisom Najboljši smo iz Trbovelj, zdaj pa jih noče deliti med zaslužne, no, najboljše. Kaj se je zgodilo?

Julija je prva gospodična z majčkami še ponosno obdarila pet vrhunskih trboveljskih športnikov. Majčke so s političnega tako romale na športni parket h košarkarici Niki Barič in selektorju Damirju Grgiču, k ironmanu Iztoku Deželaku, kegljaču Urošu Stoklasu in k svetovnemu mojstru crossmintona Jaši Jovanu. Nakar je prišel avgust in z njim nov trboveljski športni podvig: Sara Sotlar je v Avstriji osvojila triatlon ironman, prva gospodična pa tudi trzne ne! Vse Trbovlje že mesec dni čakajo, da županja pokaže širino in tudi Sari Sotlar nadene zaslužno majčko, ki dviga nacionalnega duha in lokalno pripadnost. A v Trbovljah očitno še ni čas, da bi tudi svetnicam opozicije pripadel napis − najboljših, pa čeprav samo za športne podvige.

Tako široki še nismo. Očitno Sotlarjeva na sejah županjo še vedno preveč gnjavi z vprašanji. Majčka s ponosnim napisom bi najbrž lahko koga zapeljala in bi se − kako bogokletno! − tudi po Trbovljah začel širiti duh, da so najboljši tisti, ki oblasti postavljajo najbolj neprijetna vprašanja. Zaradi njih je padel že marsikateri župan ...

Pri tem ne moremo mimo prvega Zagorjana Matjaža Švagana. Tudi on je padel! Ko je strašna vest dohitela Zagorjane, je bilo prvo vprašanje, kdo ga je, reveža, vrgel. Veliko olajšanje je nastopilo, ko so izvedeli, da so ga položile grbine njegove doline v trenutku, ko je želel na lastni koži preveriti, ali je novi pumptrack, kot je treba, da se kakšen otrok ne poškoduje že pri prvi vožnji. In zla slutnja se je uresničila ... Poškodbe k sreči niso bile hude. Že čez dva dni je bil župan spet v elementu.

Po slovenski košarkarski zmagi nad Srbi, ki so si jo Zagorjani v občinski režiji družno ogledali sredi mesta na velikem panoju, se je županu iz najčistejšega navdušenja nad osvojenim zlatom porodila misel, da bi spet storil nekaj dobrega − morda spet komu postavil spomenik. Iz zaupnih virov smo izvedeli, da je favorit za bisto tokrat Luka Dončić, prvi zagorski zet. Župan Zagorja je namreč prepričan, da je mladenič zaloge pozitivne energije, ki jih je pokazal na prvenstvu, dobil poleti v Zagorju. In to ne pri izbranki Anamariji Goltes, Švaganovi občanki! Glede na to, da se je Dončić na Istanbul pripravljal na igrišču tik ob zagorski občinski stavbi, obstaja velika verjetnost, da je energijo prejel naravnost iz županske sobe.

Dončića je v prvega zagorskega zeta sicer prekrstil urednik Zasavskega tednika Mare Planinc. Po zadnjem kolesarskem srebru Kisovčana Primoža Rogliča čakamo samo še, da ga preimenuje v prvega sina Zagorja.
In tako, vidite, vesolje vse izravna: prva trbovska gospodična ima majčke, Švagan pa − najboljše.