Zasavska hvalnica norosti: In vse tiho je bilo

Ker upanje umre zadnje, še obstaja upanje, da bo narod zamenjal politiko.
Objavljeno
30. november 2017 21.04
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Polnoč bije, luna sije, doma je štala, ona pa v deželi Nije. Danes je redakcija, ki hvali zasavske norosti, pesniško razpoložena. A eno so verzi, drugo je realnost, ki je v trboveljski deželi ta hip takšna: polnoč bije, luna ne sije, štala je res cela, našo prvo gospodično Gabrič pa je tujina vzela. In če mačke ni doma, se ve: miši plešejo.

To v primeru Trbovelj pomeni, da narodu pred nosom razpada sistem vrednot, da je politika izgubila kompas in da se ob plesu miši na njihovi Komunali v ritmu pozibava vsa Slovenija.

Kaj je s trboveljsko Komunalo? Zaposleni s svetom delavcev na čelu priredijo mnenje odvetnika, pa ni enega, ki bi javno obsodil takšno početje. Pravzaprav eden je. Predsednik nadzornikov Komunale Iztok Hribovšek je »nerodnost« razkril, jo obelodanil in - ostal sam. Skoraj sam. Tudi zato, ker nekateri lokalni mediji, ki jih plačujejo občine, narod »farbajo« s polresnicami in »anonimkami«, ki imajo v resnici znano avtorico, in pišejo po namigih tistega, ki jih plačuje. Trbovska lokalna medijska scena je do vratu v lastnih fekalijah, narodu pa se je počasi le začelo svitati o pritlehni navezi vestičarjev te vrste s piskami »anonimk«, ki jih je mogoče razkrinkati z eno potezo, pravzaprav z enim samim mejlom, ki ima - nenavadno! - isto vsebino in isto dikcijo kot anonimka.

Nakar drugi primer. Prva gospodična Gabrič se odloči zamenjati nadzornike Komunale, ker so že petkrat špricali sklic seje. A nihče ne zavpije, da na seje ne hodijo županjin predstavnik in dva s Komunale. Gabrič bi zamenjala vse. Kaznovala tudi tiste, ki so že petkrat zaman prišli na sejo. Ker upanje umre zadnje, še obstaja upanje, da bo na koncu narod zamenjal takšno politiko.

Tretji dokaz, da ima lokalna politika za norca tiste, ki so jo izvolili, je zahteva prve trbovske gospodične, da sodišče namesto nje napravi red na Komunali. Kako? Tako, da po tistem, ko Komunalo prevzame izbrani kandidat Jože Pustoslemšek, sodišče za v. d. direktorja za pol leta imenuje »županjinega« Milana Žnidaršiča, sicer kandidata, ki na razpisu ni bil izbran. Med vzroki, zakaj »njena« Komunala potrebuje red, navaja, da nadzorniki nočejo priti na sejo in da podjetje potrebuje človeka, ki bo za primer, da začne primanjkovati soli za posipanje, to nabavil. Pri tem spet zamolči, da sklic seje obstruirajo »njeni« in komunalni nadzorniki in da bi pravo sol ob vedejevi asistenci najbrž znal naročiti tudi novi direktor.

Včeraj je v Trbovljah snežilo. Trboveljsko majhnost je prekril sneg. Za koliko časa? Ko bo skopnel, bodo lokalpatrioti kot običajno zagnali vik in krik, ker za njihov okus pač ni, da se za njihov tunel v Savinjsko dolino in za njihove hidroelektrarne namesto »njihovih« borita - Zagorjan Švagan in Hrastničan Hršak. A do takrat v Trbovljah vse tiho bo.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.